Европол: Дроге и "Балкански картел"

БЕОГРАД: Док су колумбијске и италијанске криминалне групе историјски играле централну улогу у трговини и дистрибуцији кокаина, у скорије време групе из других земаља, попут Албаније, Британије, Холандије, Турске и других, постају све значајније, наводи се у новом извештају о европском тржишту наркотика, који су саставили Европски центар за працење дрога и Европол.
droga, uprava carina, ilustracija
Фото: Uprava carina, ilustracija

Међу овим групама помињу се и групе које долазе из Србије, уз албанске, британске, холандске, француске, ирске, мароканске, српске, шпанске и турске организоване криминалне групе.

Портал Б92 преноси да је Србија у том извештају поменута на неколико места, а истакнуто је да криминалци из Србије добро сарађују са "колегама" из других држава бивше Југославије, па су их због тога европски полицајци прозвали и "Балкански картел".

Србија се, најпре помиње у делу извештаја који се бави трговином кокаином, у контексту да озбиљни играчи на том тржишту, осим "традиционалних главних играца", сасвим сигурно постају и земље албанског говорног подруцја и Србија.

При том се напомиње и да су сви "локални" припадници организованих криминалних група постали способни да сами врше набављање, кријумцарење и дистрибуирање дроге из земаља Латинске Америке до крајњег одредишта - најчешће ЕУ.

Говорећи о Европској унији, према подацима из Чешке, припадници српских организованих криминалних група већ су преузели контролу над тржиштем канабиса у тој земљи, а такође су међу водећима када је реч о кријумчарењу канабиса у ЕУ.
Србија се такође помиње и као важна на "Балканској рути" кретања дрога, која почиње у Турској, а припадници њених организованих криминалних група тесно сарађују с организованим криминалним групама албанског говорног подручја и са бугарским криминалним групама.

"Балкански картел", како се наводи, чине криминалне групе с простора бивше Југославије, односно најзаступљенији су Срби, Хрвати и Црногорци, који одлично сарађују међусобно, али и са "суседним" криминалним групама: Албанцима, Бугарима, Италијанима.

Главне локације на којима "Балкански картел" оперише у Европи су према извештају Шпанија, Холандија, Немачка, Аустрија и Хрватска, као и Перу и Бразил у Јужној Америци.

Истиче се да је "Балкански картел" развио и посебан тим пословања "краудсорсинг", који подразумева да неколико дилерских мрежа из више држава заједнички инвестира у велике пошиљке кокаина из Латинске Америке.

Такође, њихових трагова има и у земљама у којима је кокаин изузетно јефтин, попут Колумбије, Доминиканске Колумбије и Еквадора.

Највише српских припадника организованих криминалних група, према извештају, ипак има у Бразилу где су "главни" у луци Сантос.

У документу се додаје да је годишње тржиште наркотика у ЕУ вредно најмање 30 милијарди евра, као и да је идентификовано најмање 5.000 организованих криминалних група које су директно укључене у продају дроге.

Извештај напомиње да се упркос мерама за сузбијање наркотика потражња не смањује, а да се понуда побољшава, као и да је производња кокаина у Јужној Америци и хероина у Авганистану достигла историјске врхунце.

EUR/RSD 117.5860
Најновије вести