Акција полиције у Клиничком центру Крагујевац: Због корупције ухапшено 13 особа

Припадници Министарства унутрашњих послова – Одељења за борбу против корупције, у сарадњи с Посебним одељењем Вишег јавног тужилаштва у Краљеву за сузбијање корупције, ухапсили су 13 особа због постојања основа сумње да су починиле више коруптивних кривичних дела којима су нанеле штету Клиничком центру Крагујевац, саопштио је јуче МУП.
hapsenje, mup
Фото: MUP Srbije, ilustracija

Због сумње да су починили кривично дело злоупотребе службеног положаја у поступку јавних набавки, којима су остварили противправну имовинску корист од око 26 милиона динара, ухапшени су руководиоци у Клиничком центру Крагујевац Д. П. (49) и Н. С. (48), као и девет посредника у продаји медицинских средстава и опреме.

Ухапшени су посредници Б. Б. (40), М. Ц. (64), М. Д. (58), М. К. (45), Б. М. (45), Д. М. (49), Д. Н. (42), А. З. (33) и Д. С. (47), због сумње да су починили кривично дело помагања у злоупотреби службеног положаја.

Сумња се да је Д. П. у поступцима јавних набавки Клиничког центра Крагујевац, у договору с понуђачима, прилагођавао услове понуда и израду техничке спецификације да би, супротно Закону о јавним набавкама, фаворизовао одређене понуђаче, на основу чега су они добијали уговоре у набавкама медицинских средстава и опреме.

У извршењу кривичног дела осумњиченом Д. П. помагали су Б. Б., М. Ц., М. Д., М. К., Б. М., Д. М., Д. Н., А. З., Д. С. тако што су му достављали спецификације и понуде, додаје се у саопштењу МУП-а.

Полиција је ухапсила и руководиоца Клиничког центра Крагујевац Н. С., који се терети да је као саизвршилац у поступку јавне набавке учествовао у сачињавању техничке спецификације фаворизујући одређеног понуђача.

Такође, због постојања основа сумње да је починио кривично дело злоупотребе службеног положаја, тровине утицајем и фалсификовања службене исправе, ухапшен је руководилац у Клиничком центру Крагујевац Г. А. (55), који се сумњичи да је обављао ванстандардне естетске операције за које је од пацијената узимао новац. Сумња се да је у службене исправе за те операције Г. А. уносио неистините дијагнозе, чиме је омогућио да оне буду плаћене од Републичког фонда за здравствено осигурања, чиме је прибавио противправну имовинску корист од 1.700 евра и 128.000 динара.

Запослена у Клиничком центру Крагујевац М. Г. (43) ухапшена је због сумње да је помагала Г. А. у извршењу кривичног дела тако што је узимала новац од пацијената и предавала га осумњиченом, као и да је сачињавала лажну документацију и рачуне у којима је наводила да су обављене интервенције које плаћа Републички фонд за здравствено осигурање, иако је реч о естетским операцијам које под то не потпадају.

Осумњиченима Д. П., Г. А., М. Г. и Н. С. одређено је задржавања до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву, док су остали осумњичени већ приведени Посебном одељењу Вишег јавног тужилаштва у Краљеву за сузбијање корупције, додаје се у саопштењу.

С. Х.

EUR/RSD 117.5463
Најновије вести