Адвокати против скајп суђења - Министарство одговара

БЕОГРАД: Адвокатска комора Србије (АКС) негодује због суђења путем видео линка, односно скyпе апликације, јер та могућност није предвиђена законом, док Министарство правде поручује да је иницијатива за онлајн суђења потекла од самих судија и да ни на који начин не крши процесна права оптужених, већ поштује сва начела кривичног поступка.
sudnica, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Адвокати сматрају да онлине суђења, која су почела да се спроводе у петак против оптужених за кршење самоизолације, представља драстично кршење права окривљеног на правично суђење.

АКС у саопштењу наводи да не улази у право државе да доноси и спроводи мере за које процени да су у овом тренутку сврсисходне у циљу заштите свих грађана али напомиње потребу њихове законитости и уставности.

Министарство правде је за Танјуг наводи да су иницијативу за суђења путем скајпа дале судије, као једну од мера за спречавање ширења заразе вирусом Ковид-19.

Министарство указује на иницијативу одговорило општом препоруком свим судовима на територији Србије, ради њиховог једнаког поступања у оваквим случајевима и истиче да суђења преко видео линка поштују сва начела кривичног поступка и да ниједно људско право оваквим начином суђења није нарушено.

Да би се избегле било какве правне недоумице у тумачењу за време ванредног стања, током којег сви треба да буду уједињени против Корона вируса, Министарство правде ће предложити Влади Србиједа донесе Уредбу којом ће се додатно прецизирати могућност суђења преко видео линка, како би се у потпуности обезбедио ефикасан кривични поступак против оних лица, која могу да угроже здравље других учесника у кривичном поступку, наводи Министарство правде.

Напомињу да постоји и иницијатива земаља ЕУ да се у региону прихвати пракса суђења путем видео апликације за време ванредног стања изазваног Корона вирусом, те да се очекује се да ова иницијатива у најкраћем року буде формализована.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести