Заинтересованост компаније Алибаба прилика за Србију

БЕОГРАД: Заинтересованост највеће кинеске интернет продавница Алибаба за отварање логистичког центра у Србији је јединствена прилика за нашу земљу, каже државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

"Ово је јединствена прилика за Србију , не само да у сарадњу са највећом интернет компанијом као што је Алибаба развије један логистички дистрибутивни центар у буде за овај део Европе главна фокална тачка, већ да поред тога развијемо и неке друге дигиталне платформе", рекла је Матић за РТС.

Она је појаснила да би то могле да буду дигиталне платформе за електронску трговину, али и за онлајн туризам, јер Алибаба има платформу и за онлајн туризам, што је мало познато.

У Србији већ неколико дана борави Национална комисија за реформе и развој Кине, а јуче су са представницима Министарства трговине, туризма и телекомуиникација имали скуп "Информатички пут свиле за информациону повезаност".

Матић каже да је усаглашено да се ради на четири приоритетне области - електронска трговина, логистика, размена тржишних информација, онлајн туризам и памети градови. 

"Од ове четири области, Алибаба може да буде партнер у три, како неком јавном предузећу, тако и приватним компанијама", нагласила је она. 

Осим Алибабе у Србији је јуче било још једанаест кинеских компанија које се баве информационо-комуникационим технологијама који су разговарали са српским привредницима. 

"Пре Србије били су у Чешкој и Мађарској где су испитивали тржиште. Желели да виде какве услове држава даје, кроз повољнију инвестициону климу", нагласила је Матић.

Представнике кинеске државне делегације Националне комисије занимало је да ли железничка инфраструктура иде у правцу развоја, посебно динамика изградње пруге Београд- Будимпешта. 

Са представницима кинеске делегације, како је рекла, договорено је да се формирају четири радне групе, да се формира база пројеката, затим да се формира међународна индустријска алијанса, пилот економска зона, а Кинези су већ делегирали један град, док ће у Србији то веровано партнер бити Ниш.

Матић је појаснила да је кинеска Национална комисија за реформу и развој тело које доноси све стратешке одлуке када је у питању улагање у било коју област, али и да кооординирају радом свих министарства и подносе извештај премијеру.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести