Стотину српских привредника сутра на агросајму у Приштини

БЕОГРАД : Стотину српских привредника из 34 компаније ће учествовати на Сајму пољопривреде и прехрамбене индустрије у Приштини, који се отвара сутра и траје до 30. септембра, саопштила је данас Привредна комора Србије (ПКС).
pristina tanjug.jpg
Фото: Tanjug

"Интересовање наших произвођача за пољопривредни сајам у Приштини и пословање на косовском тржишту све је веће. Посебно је важно да су на листи излагача сада, готово без изузетка, мале и средње фирме из готово свих сегмената агробизниса - произвођача семена, заштитних средства, сточне хране, жита, воћа и поврћа, меса, млека, прерађевина", изјавио је председник ПКС Марко Чадеж.

Како је додао, веће компаније које су претходних година учествовале оствариле су значајне контакте, договориле послове и увелико послују на овом тржишту, о чему сведочи и растућа робна размена.

Њихова искуства, према његовим речима, била су подстицај мањим фирмама, а појачаном обостраном интересовању пословних заједница за сарадњу, допринеле су и заједничке активности две коморе на повезивању привредника и отклањању препрека за сарадњу пословних заједница.

Наступ наших фирми из пољопривредно - прехрамбеног и пратећих сектора на овој сајамској манифестацији, Привредна комора организује већ трећу годину, у склопу сарадње са Привредном комором Косова, која ће и овога пута за излагаче сајма уприличити директне, Б2Б разговоре са потенцијалним партнерима за трговину, заједничке наступе, улагања и друге пословне аранжмане. 

Ове године на пољопривредном сајму у Приштини представиће се компаније: Флорива - Ивањица, Малина-импеџ - Ваљево, Данија - Доња Речица Прокупље, Бивода - Бујановац, Хемотехна - Суботица, Ратар - Панчево, Фортуне Цоокиес Саyс - Београд, ТМБ Диамонд - Панчево, Куч Цомпанy - Крагујевац, Агримаџ - Врбас, Беyонд - Ниш, Супериор - Велика Плана, СЗР Радо Мед - Лесковац, Ивис комерц - Сталаћ, Беоцапра - Кукујевци, Шид, ХИ Жупа - Крушевац, Породична млекара Величковић - Сурдулица, ЈП Аеродром - Ниш, Нелвас Макс ПТР - Лесковац, Бриџол -кућна хемија - Вршац, Моравка ПРО - Лесковац, Геби - Чантавир, Фабрика сточне хране Јабука - Панчево, Вребалов Аграр - Нови Бечеј, НиПек Гостол ТСТ - Земун, Нутрико - Врање, Рекордерка - Сталаћ, Младост - Лесковац, Блик продукт - Кикинда, ФИЛИП - Пожаревац, Хидромеханика - Крушевац, Патент Цо - Мишићево, Гранолиа - Нови Сад и Минка - Крушевац.

Председник ПКС ће током боравка на Косову, у Грачаници, разговарати са привредницима из српских средина, а у Приштини ће учествовати на конференцији "Превладавање баријера у пословању и нормализација".

На овом скупу биће представљена истоимена студија "Форума за етничке односе" и "Фондације Хајнрих Бел Штифтунг" настала као резултат анализе економског и законодавног оквира за пословање и искустава анкетираних српских и косовских привредника. 

EUR/RSD 117.5205
Најновије вести