Сарадња Србије и Кине у области дигиталне економије

БЕОГРАД: Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић састао се данас са министром управе за дигитални простор НР Кине Џуангом Жунгвеном, са којим је разговарао о унапређењу сарадње две земље у области телекомуникација и информационо - комуникационих технологија. 
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić  na RTS-u Foto: RTS
Фото: РТС

Током састанка кинески министар је истакао спремност Кине за помоћ Србији у развоју различитих пројеката дигиталне економије, како би наша земља постала лидер у Југоисточној Европи у овој области.

Први такав пројекат биће имплементација програма различитих сервиса „паметних градова“ најпре у Нишу током следеће године, а касније и у осталим већим градовима у Србији.Џуанг је такође пренео заинтересованост водећих кинеских компанија из области телекомуникација за учешће у развоју 5Г мреже у Србији.

Потпредседник Владе Љајић изразио је задовољство досадашњом сарадњом две земље у области информационо - комуникационих технологија, наводећи да је један од највидљивијих резултата на том плану изградња оптичких мрежа коју Телеком реализује са кинеском компанијом Хуавеј, а која ће омогућити да око 750.000 домаћинстава у Србији има најбржи могући приступ интернету. 

EUR/RSD 117.5042
Најновије вести