Поповић: Појас и пут Србији доноси развој и просперитет

БЕОГРАД: Србија снажно подржава иницијативу Појас и пут, верујући да јој доноси развој и просперитет, као и прилику да у највећој могућој мери искаже своје потенцијале у инжењерском знању, изјавио је данас министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић на отварању четврте конференције Кине и 17 земаља Централне и Источне Европе о сарадњи у области иновација у Београду.
nenad popovic, tanjug jpap
Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk

Поповић је најавио да ће на конференцији бити усвојена Београдска декларација о сарадњи у иновацијама којом се, како је рекао, утврђује заједничка визија развоја заснованог на иновацијама у свим земљама чланицама механизма Кина-ЦИЕ 17+1, као и потписивање 12 споразума у области иновација и технолошког развоја.

“Заједничка визија развоја и иновационе будућности Кине и Централне и Источне Европе, као једну од кључних тачака, данас има управо Србију и Београд. Постоји српска народна мудрост, која каже: ''држи се новог пута и старог пријатеља''. То је најкраће и најтачније објашњење значаја кинеске иницијативе ''Појас и пут'' за Србију - нови пут свиле, уз ослонац на наше старе пријатеље из Кине”, рекао је Поповић.

Министар је казао да је “једна Кина, а да је Србија једна и јединствена, на целокупној својој територији" и да је то политика двеју земаља, која се стално потврђује у сусретима два председника, Александра Вучића и Си Ђинпинга.

Како је истакао, захваљујући двојици лидера, Србија и Кина су изградиле челично пријатељство из којег се, како каже, рађају нове перспективе развоја билатералних односа заснованих на отворености и узајамном поштовању.

Поповић је подсетио да је Србија једна од 28 земаља оснивача иницијативе "Појас и пут" и нагласио да је посвећена својој улози у овој иницијативи, верујући да она служи просперитету свих земаља учесница и да доприноси новом, бољем, мултиполарном свету.

Министар је оценио да ће четврта министарска конференција Кине и 17 земаља Централне и Источне Европе о сарадњи у иновацијама дати нове идеје како да се обликују своје иновационе политике и стави их у службу развоја националних економија.

“Иновацијама је место, поред научних институција, и у привреди и индустрији. Иновације подижу нашу индустрију, јачају нашу земљу и доприносе подизању квалитета живота грађана у свим земљама учесницама иницијативе Појас и пут”, рекао је Поповић.

Додао је да се зато паралелно са министарском конференцијом, одржава и привредни форум на којем учествује више од 300 представника индустрије, технолошких компанија, стартапова, инвестиционих фондова, универзитета и научно-технолошких паркова из Кине и Европе.

Поповић је казао да је Србија земља великих иноватора чији патенти и данас представљају основу за примену највећег броја ”паметних” уређаја.

Казао је да је Србија поносна на своју прошлост и претке као што су Нилола Тесла, Михајло Пупин и Милутин Миланковић, који су, додао је, “пред очима цивилизације показали да у генотипу наше нације постоји иноваторски запис".

Поповић је навео да вештачка интелигенција, роботика, нове технологије у пољопривреди, медицини, комуникацијама, блокчејн, "диг дејта", могу да допринесу заједници нових вредности и једнаких права на боље сутра.

"Зато Србија снажно подржава иницијативу ''Појас и пут'', верујући да она нашој земљи доноси развој и просперитет, као и прилику да у највећој могућој мери искаже своје потенцијале у инжењерском знању", поручио је Поповић.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести