Половина прилива од Комерцијалне банке за неповољне старе кредите

БЕОГРАД: До краја године биће завршен процес налажења стратешког партнера за Комерцијалну банку од чега се очекује прилив од 400 милиона евра, а највећи део тих средстава биће искоришћен за враћање старих скупих кредита, међу којима је и кредит узет од Азербејџана 2012. године, каже министар финансија Синиша Мали.
komercijalna banka, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs
Он је у Скупштини Србије, где је образложио неколико закона, међу којима су и измене Закона о јавном дугу, рекао да приходи од Комерцијалне банке нису урачунати у буџет.
 
"Те приходе нисмо рачунали, јер смо хтели да будемо конзервативни и реални. То ће се десити и то је важно. Скоро половину новца, 170 милиона евра, искористићемо за враћање старих скупих кредита, међу којима је и кредит узет од Азербејџана 2012. по каматној стопи од четири одсто", каже Мали.
 
Министар финансија је рекао да ако вратимо кредит Азербејџану, додатно ћемо смањити учешће јавног дуга у БДП-у за 0,4 одсто.
 
"Стварамо бољу и сигурнију будућност за нашу децу. Не желимо да им оставимо скупе кредите", рекао је Мали и навео да је реч о кредитима које је узела претходна власт.
 
Мали је рекао да је најважнија ствар у изменама Закона о јавном дугу стварање мало флексибилније процедуре како би могли да се смање трошкови задуживања.
 
"Пројекција централног нивоа јавног дуга је 57,9 одсто. Далеко смо испод Мастрихта и нивоа од 60 одсто, упркос пандемији", каже Мали.
 
Навео је да је укупно учешће јавног дуга на дан 31. децембар 2019. било 52 одсто, да је ниво јавног дуга порастао у 2020. години, али да је под контролом.
 
Мали каже да учешће јавног дуга за наредну годину и дефицит од три одсто даје могућност да већ наредне године наставимо смањење учешћа јавног дуга и да дођемо до 57,5 одсто.
EUR/RSD 117.5753
Најновије вести