Влада: Нема још договора, али је висок степен сагласности, протест се наставља

БЕОГРАД: На састанку у Влади пољопривредници су данас договoрили да цена млека за све квартале буде 15 динара по литру, рекли су представници пољопривредника новинарима испред Владе Србије.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

БЕОГРАД: Степен сагласности је висок, поручили су вечерас из Владе Србије и истакли да премијерка Ана Брнабић и министар пољопривреде Бранислав Недимовић чекају да се преговори наставе.

Недимовић је казао да је након девет сати разговора са пољопривредницима Влада постигла пристојан степен сагласности о свим темама које су се налазиле на столу.

"Представници Владе и даље су у згради Владе и чекају одговоре пољопривредних произвођача који су отишли да се консултују са својим колегама", рекао је Недимовић.

Истакао је да буџет Србије "није ћуп" из кога може да се вади бескрајно, али да Влада има слуха за стање у којем се налазе поједини сектори пољопривреде, те је у складу са тим постигла сагласност о цени млека и горива, а близу је договор и о цени сунцокрета.

Према његовим речима Влада не може да гарантује цену сунцокрета, али да сви актери на сцени улажу максималне напоре како би се дошло до конструктивног решења, односно цене од око 70 динара.

Објаснио је да то значи да се преговара о око 600 евра по тони, плус-минус два до три евра и додао да ће тај износ добити пољопривредни произвођачи.

Недимовић је оценио да је та цена за око 12 одсто већа него што добијају пољопривредници у Мађарској, Румунији, Хрватској и Бугарској.

"Нама је циљ да заштитимо мале и средње пољопривредне произвођаче и да покушамо да ову годину, у којој нас је свашта снашло, од Украјне, преко суше, до последица короне, покушамо да преживимо сви заједно на опште задовољство и добробит", поручио је.

Навео је да су данашњем састанку осим представника Владе присуствовали и представници уљара и трговинских ланаца, пољопривредници и представници Привредне коморе Србије и изразио наду да ће пољопривредни произвођачи који су протествовали у неколико места у Србији увидети да Влада улаже надљудске напоре да се реше њихови проблеми.

Недимовић је казао да је постигнуто сагласје и о цени горива у смислу подршке по литру, односно за коју количину литара и коју количину хектара.

"Постигли смо висок степен сагласја и за гориво и за премију за млеко и остало нам је још то око сунцокрета. Ја молим пољопривредне произвођаче да разумеју да постоји крајња граница издржљивости", рекао је министар.

На питање када ће се опет састати са пољопривредницима, Недимовић је рекао да је он спреман да се преговори наставе и вечерас, током ноћи.

"Чекамо само да добијемо обавештење, они су рекли да врло брзо могу да добију обавештење од колега, видећемо током ноћи, сутра, ми смо ту", поручио је Недимовић.

Из Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије Милета Сланкаменац казао је да је епилог данашњег састанка договорена премија за млеко за све квартале од 15 динара.

Представник пољопривредника из Панчева Јован Јованов казао је да се Влада и пољопривредни произвођачи нису усагласили о цени сунцокрета.

"Нисмо се нашли око цене сунцокрета, али смо, ми мислимо, јако близу и надамо се да ће у наредном периоду да то све буде решено", рекао је он.

Истакао је да су Влада, премијерка, ресорни министар и помоћници министра током целог дана били конструктивни.

"Гледали су како год могу да нам изађу у сусрет. Ми се само надамо да ће то у наредном, хајде да кажемо, кратком периоду да се заврши, да се нађемо можда поново, и да то буде готово", поручио је.

Казао је и да ће блокада бити настављена, али и да су пољопривредници спремни да покажу добру вољу и омогуће проходност саобраћаја на одређено време.

Један од представника пољопривредника Мирослав Матковић из Суботице најавио је да ће се на следећим састанцима разговарати о субвенцијама и плавом дизелу.

"Разговараћемо поново чим нас позову, можда чак и ноћас, блокаде настављамо и даље", рекао је Матковић.

Постигнут договор са пољопривредницима о цени млека

Пољопривредници су поручили да је када је реч о цени сунцокрета остало да се утврде одређене финесе, а да ће о осталим захтевима бити речи на наредним састанцима са представницима Владе.

Они су најавили да ће трактори остати на улицама до даљњег.

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести