Паори ће моћи да раде до 20 часова

Паралелно са сетвом јарих пољопривредних култура треба да крене и  сетва поврћа.Њиве су све готове да се крене у посао али док се земља не угреје пољопривредници воде бригу, да ли ће се моћи кретари и после 17 часова.
paori njiva
Фото: Dnevnik (Filip Bakić), ilustracija

Мало је њих тачно упућено у то, да се уз радну дозволу и доказ да су активно регистровано газдинство може кретати до 20 часова, па и данас када је забрањено кретање  од 13 часова до понедељка у 5 часова изјутра. -Земљорадници захтеве о дозволи кретања треба да упуте Е-поштом Министарству пољопривреде и попуне обазац са наведним личним подацима, као и да напишу број газдинства –истиче из Аграрног саваза Србије Ненад Манић. - Након тога министарство захтев прослеђује месној станиици полиције која издаје дозволу за кретање после 17 часова –наводи Манић и скреће пажњу да на то, да на дозволу  не треба дуго чекати. Исто правило, каже  важи и за радну снагу потребну на њивама. И за њих носилац газдинства од полиције добија одобрење.

Пољопривредник из Госпођинца Душан Петровић казао је да је тек недавно сазнао за ту могћост. – Треба да посејем лук на 30 хектара, пошто тако велики посао не могу да урадим сам , чуо сам и проверио да треба да се јавим Министарству пољпривреде . Пошто су ми се ћерка и зет вратили из иностранства и хоће да се са мном баве повртарством уместо мене су испунии образац на компјутеру, јер се ја не сналазим у томе  – навео је Петровић и казао да је тражио дозволе и за 30 сезонских радника, па је сада у ишчкивању да узме радну дозволу за кретање и после 17 часова, за њега и раднике. 


Воћари, сточари...

На сајту све пише Мнистарства пољопривреде објавило је обавештење намењемо и за воћаре, повртаре и сточаре, да за кретање данас после 13 часова до 5 сату у понедељак треба односно од 17 часова до 5 часова, да поднесу захтеве Сектору за пољопривреде инспкције односну Управи за заштиту биља. Скренута је пажња на то, да обавезно попуне сва поља у образцу. Исто важи и за пчеларе.


По речима пољопривредника из Ковина Јадрана Анђелковића , ратари су имали састанак са предстаницима општине када им је саопштено да их полиција неће кажњавати ако их затекне напољу до 20 часова и  имају  код себе уврерње да су активно пољопривредно газдинство

-Али само до 20 часова , под условом да смо у тракторима, али  за вожњу у путничким аутомобилима неће имати обзира –нагласио је Анђелковић. По његовим речиима у озбиљним проблемима могу да се нађу пољопривредници старији од 65 и 70 година, уколико немају млађе чланове породице који знају да обаве сетву. – Мој отац је код куће нигде не излази, али сам ја ту да одем на њиву и урадим посао 

Међутим , има и оних који нису упућени у нова правила кретања.

- Било је речи, пре недељу дана, да ћемо моћи остајати дуже на њивама али се о томе сада не прича, већ пољопривредницима сугершие да се држе дозволе кретања као што то важи и за друге грађане –каже пољопривредник из Суботице Мирослав Киш.–Углавном идемо летњим путевима, и не видимо људе,већ у даљини тракотре,па нема међусобних контаката, осим што на путевима сусрећемо срне, зечеве и фазане –каже Киш и додаја да није чуо да су,  бар за сада, земљорадници имали проблема ако су се дуже задржавали од 17 часова на ораницама. Али, Киш истиче, да је тако било, да сада предстоји прави посао, када ће оранице бити пуније пољопривредника

З. Делић

Bobe NS
04.04.2020 • 17:52
Na koji sajt se šalje zahtev za dozvolu za kretanje?zanima me zato što živim u gradu a radim zemlju na selu,a moraću da putujem nekad kamionom,nekad autom.
EUR/RSD 117.5847
Најновије вести