Отворен Сајам пољопривреде "Експо2017" у Бачкој Тополи

БАЧКА ТОПОЛА: У Бачкој Тополи је отворен Сајам пољопривреде и привреде "Експо 2017", а министар Бранислав Недимовић је поручио да је пољопривреда подлога за развој других индустрија на којима Србија може да профитира.
poljoprivreda FB--9063
Фото: Poljoprivredi šest milijardi više nego lane/F. Bakić

Сајам, који је ове године окупио преко 300 излагача, отворио је преседник Скупштине Војводине Иштван Пастор који је рекао да, ако се једна манифестација одржи 14 година, онда је то потврда да је идеја била спремна за реализацију и да је присутност представника републичке, покрајинске и локалне власти поврда да се заједно ради за опште добро.

Министар за пољопривреду, шумарство и водопривреду Недимовић нагласио је да представници Светске банке виде четири области у којима Србија има шансу да се развија а то су прехрамбена индустрија, дрвно прерађивачка индустрија, индустрија механизације и мотора и индустрија гумарских производа.

Он је додао да то што три од наведене области спадају у пољопривреду довољно говори да је пољопривреда подлога за развој других индустрија на којима Србија може да профитира.

"Важно је имати манифестације попут данашње, увек стављајући у фокус пољопривреду и све оно што је повезано са индустријом. Пољопривреда је нешто од чега морамо да почнемо, али на чему морамо да градимо додатне вредности да не бисмо били искључиво место из којег други искључиво узимају сировину која је јефтина а квалитетна", поручио је министар Недимовић.

Пастор је рекао да је овај сајам битан јер се као излагачи налазе људи који верују у себе и у перспективу своје фирме, наводи се у саопштењу Скупштине Војводине.

"Убеђен сам да ће на овом сајму као посетиоци бити људи који верују у себе и верују у перспективу друштва у коме живимо. Мислим да је то највећи бенефит који било која манифестација може да донесе", рекао је Пастор.

Он је додао да се често среће са људима из привреде који имају тржиште, идеју и начин за реализацију идеје и задовољавање тржишта, али да је све више људи који ће пре потражити шансу за запослење негде у иностранству, а не овде.

"Ми смо се више од 25 година борили за то да нам се отвори свет и да се у њему можемо кретати слободно. Зато не треба осуђивати никога ко донесе одлуку да на неком другом месту започне своју будућност. Али је задатак свих нас, а то не кошта ни један динар, да направимо атмосферу у нашем друштву, кући, улици, месној заједници, граду, покрајини и држави у коме ће владати вера у то да се на овом простору може живети на начин достојан човеку", поручио је Пастор.

Присутнима се обратио и председник општине Бачка Топола Габор Кишлиндер, а свечаом отварању присуствовали су и покрајиски секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић, генерални конзул Мађарске у Суботици Јанош Бабић, државни секретар у Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства Атила Јухас, народни и покрајински посланици, као и представници локалне самоуправе у Бачкој Тополи.

EUR/RSD 117.5559
Најновије вести