Нових 37 хиљада хектара ораница спремно за наводњавање

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић пустио је у рад нову црпну станицу "Калоча" у Ади, која је део прве фазе реализације пројеката из Абу Даби фонда, вредних укупно око 13 милиона евра.
Milicevic, Ada-13
Фото: Покрајинска влада

Према речима потпредседника Милићевића, ЈВП "Воде Војводине" су у претходних годину дана реализовале 11 пројеката из прве фазе Абу Даби фонда, што ће омогућити наводњавање нових 37 хиљада хектара обрадивог земљишта у Војводини.

"Циљ је да се на овај начин подигну сви технички капацитети и могућности за унапређење пољопривредне производње кроз изградњу нових заливних система", казао је потпредседник Милићевић.

Он је нагласио да је развој пољопривреде један од приоритета у раду Покрајинске владе.

Фото: Покрајинска влада

"Аграр има велики потенцијал у Војводини, а изградња оваквих црпних станица један је од корака да се тај потенцијал у потпуности искористи", нагласио је потпредседник Милићевић.

Он је још додао да је аплицирано за 18 нових пројеката вредних 50,5 милиона евра, у оквиру друге фазе Аду Даби фонда. Тиме ће бити омогућено наводњавање 70 хиљада хектара ораница у Војводини.

Фото: Покрајинска влада

Директор ЈВП "Воде Војводине" Славко Врнџић нагласио је да је држава препознала значај изградње система за наводњавање, без којих нема стабилне биљне производње. Он је додао да на простору где се налази објекат "Калоча" постоји потенцијал за наводњавање између 8 и 10 хиљада хектара ораница, те да се у следећој фази пољопривредна добра морају инфраструктурно опремити да користе воду из црпних станица.

Фото: Покрајинска влада

Пуштању у рад станице "Калоча" присуствовали су председник општине Ада Золтан Билицки, заменик покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Роберт Отот и начелник Севернобанатског округа Никола Лукач.

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести