Ратари иду на преговоре у Београд, у Новом Саду нема блокаде саобраћаја

НОВИ САД: Пољопривредници у центру Новог Сада настављају протест, али у овом тренутку нема блокаде саобраћаја.
d
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Иако је протест трајао све време, блокаде су биле уклоњене привремено, током саобраћајног шпица, у периоду од 14 до 17 часова, и било је најављено да ће се после тога наставити, међутим, у овом тренутку возила се слободно крећу. Како незванично сазнајемо, пољопривредници су пристали да у четвртак иду на преговоре у Београд.

На Булевару Михајла Пупина испред Извршног већа Војводине налази се пољопривредна механизација на којој су закачени транспаренти.

Они траже хитно укидање забране извоза свих примарних пољопривредних производа и цену сунцокрета од 700 евра по тони.

Захтевају 100 литара дизел бензина по хектару, без акциза и субвенције за мешано ђубриво.

Путем медија позивају председника државе да се укључи у решавање њихових проблема.

Раније у току дана на две раскрснице била је паркирана пољопривредна механизација, а биле су блокиране саобраћајнице на раскрсници код Бановине и Дома здравља Соња Маринковић, а најављено је затварање улаза ка Варадинском мосту ако не буду испуњени захтеви.

Пољопривредници у протесту поручују да су обећани одговори из Министарства пољопривреде стигли, али да нису оно што су пољопривредници очекивали.

Пољопривредици су провели ноћ испред Бановине, а током ноћи дошло је и неколико трактора из разних делова Војводине.

Ратари траже да откупна цена сунцокрета буде бар 700 евра по тони, односно око 90 динара по килограму.

Фото: Дневник/Р. Хаџић

Координатор Иницијативе за опсатанак пољорпивредника Србије Милета Сланкаменац каже да су захтеви пре месец дана достављени Министарству пољопривреде.

"Тражимо укидање забране извоза свих примарних пољопривредних производа и цену сунцокрета од 700 евра по тони. Захтевамо 100 литара дизел бензина по хектару без акциза и да се субвенционише мешано ђубриво.То су три хитна питања која морају бити данас решена. Остало се тиче повечање аграрног будзета и субвенција по хектару, доношење царинских квота везаних за повртарство, повечање премија за млеко које су биле 15 динара по литру, па су смањене на 10. Изгледа да је једина адреса председник Вучић. Он је једини тренутно легитиман, јер је све остало у формирању. Молимо га путем медија да нас прими и саслуша", поручује Сланкаменац. 

Фото: Дневник/Р. Хаџић

Ђорђе Грујић координатор протеста рекао је да полиција није испоштовала договор јер је почела је да кажњава пољопривреднике.

"Прво нам је полиција обезбедила несметан пролаз до Новог Сада, а онда почела да пише казне. Зато је сада наш први захтев да се на нивоу Министарства унутрашњих послова донесе уредба да се сваки пољопривредник који је учествовао данас и јуче у протестима разреши одговорности за сваку пријаву која је поднесена МУП-у. Они морају да наставе радове у пољопривреди уместо да због тога што су тражили своја права иду на суд", рекао је Грујић.

Фото: Дневник/Р. Хаџић

Такође и да гориво за јесење радове кошта 170 динара, а основним захтевима додали су и онај да се пониште пријаве полиције за учеснике протеста.

За сутра у девет сати заказан је састанак у Влади Србије са председницом Аном Брнабић.

Пољопривредници су јединствени у ставу да неће прекинути протесте ако њихови основни захтеви не буду испуњени.

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести