Нови закон унапређује транспарентност јавних набавки

БЕОГРАД: Нови Закон о јавним набавкама који је данас ступио на снагу, подићи ће транспарентност поступака и располагања новцем на виши ниво, саопштио је НАЛЕД и навео да је вредност јавних набавки прошле године била 440 милијарди динара.
NALED
Фото: Youtube Printscreen
НАЛЕД оцењује да ће све будуће набавке морати да буду реализоване у потпуности електронским путем преко новог Портала јавних набавки што значи да ће сви учесници у поступку имати доступне информације на клик.
 
То је, како наводе, први корак у враћању поверења у систем набавки кроз који се прометује нешто више од осам одсто БДП-а Србије. Удружење Понуђачи Србије и НАЛЕД подржаће Канцеларију за јавне набавке, у пројекту Јавно-приватни дијалог за развој, да кроз обуке и израду смерница за примену закона упозна што више актера са новинама.
 
НАЛЕД подсећа да су највећи наручиоци набавки републичка јавна предузећа - 128 милијарди динара, здравствене и социјалне установе - 90 милијарди, локалне самоуправе - 67 милијарди, локална ЈП - 65 милијарди и органи државне управе - 63 милијарде.
 
Досадашња неадекватна примена закона доводила је до ограничавања конкуренције, демотивисања понуђача и смањења поверења у правни систем.
 
Већа конкуренција у набавкама доноси бољи квалитет уз ниже цене, али је у прошлој години просечан број понуђача у поступцима био тек 2,5 што је најниже у последњих седам година и најнижи у региону.
EUR/RSD 117.5810
Најновије вести