Зимовање и летовање скупљи због страха од банкрота агенција

Избор и уплата туристичког аранжмана за већину путника су пријатан тренутак. Међутим, аранжмани би ускоро могли поскупети.
zimovanje, pixabay.com
Фото: pixabay.com

У туристичким агенцијама рачунају да би то могло бити најмање десет одсто, мада има посленика из те бранше који су „широке руке” па лицитирају и ценама увећаним 30 одсто.

За то су кривци несавесни власници агенција који су лане банкротирали а туристе оставили код куће. Многи од тих несуђених путника су успели да трошкове које су имали око пропалих аранжмана надокнаде преко осигуравајућих компанија код којих су организатори путовања купили полису. Осигуравајућим кућама се мора признати да су свој посао лане одрадиле професионално.

Што се тиче туристичких агенција, рачун на наплату је стигао сада. Већини њих полиса истиче у јануару. Када су уговори стигли на обнову, испоставило се да је нова понуда вишеструко скупља. Најнижа сума за осигурање од 300.000 евра стаје 2019. мале агенције 3.500 динара, а оне веће 12.000 евра. Лане се иста полиса могла купити за 70.000 до 100.000 динара. То су ценовници које су истакле четири највеће осигуравајуће компаније.

70.000 динара била полиса, сада 3.500 евра

У „Уника осигурању” кажу да су више цене формиране на основу ризика. Лане је доста агенција банкротирало и на осигравајуће куће је пао трошак отказа. У 2018. осигуравајуће комапније су морале пунтицима да исплате високе износе. Подсетимо само да су банкоритрали „Флај флај”, „Џез травел”, „Миленијум”.

10 одсто поскупљење због полисе

О томе како ће тај трошак утицати на агенције а како на путнике Александара Сеничић из Националне асоцијације туристичких организација ЈУТА каже да ће због нараслих трошкова велики број малих агенција престати да ради.

Што се тиче путника, ситуација је следећа: како каже Александар Вранић из новосадске агенције „Елнос”, поскупљења аранжмана код њих неће бити.

– Ми смо већ изнели понуду и не желимо ту ништа да мењамо – наводи он. – Повећане трошкове надокнадићемо из текућег пословања. Али било би добро да се пословање туристичких агенција прецизније уреди новим законом па да се и осигуравајуће куће према томе одреде. Распон цена  требало би да буде већи код трошка полисе него сада. Није исто када продајете аранжмане од 150 евра највише или када дижете авионе с хиљадама путника, где су трошкови неупоредиво већи.


Велика штета

Колико су лане осигуравајуће куће морале да исплате на име отказаних путовања превареним туристима? Ти статиситчки подаци нису још срачунати, али процене говоре да ће то бити сума не мања од 70 милиона динара. У последње три године пропало је 13 туристичких агенција. За осигуравајуће компаније то је било озбиљно упозорење да се прерачунају и изаћу с новим ценовником полиса, што су и учиниле. У наредном периоду ће бити очигледно мање организатора путовања а више субагената који ће нудити туђе аражмане јер ту не плаћају полису, закон их на то не обавезује.   


У агенцији „Еуфорија” из Зрењанина кажу да су они, срећом, субагенти. Осигурање плаћају они организатори чије аранжмане продају. Како су им најавили, за оно што је до сада закључено поскупљења неће бити.  За оно што ће доћи убудуће, тек ће видети. Туристички посленици се прерачунавају. 

Борис Тот из агенције „Феникс” у Суботици каже да све агенције у уговорима о путовањима имају клаузулу у којој се каже да у случају промена и нових трошкова на тржишту оне задржавају право да коригују цене. Међутим, већина то не жели да ради ако баш не мора.

Д. Вујошевић

Miroslava
24.01.2019 • 14:13
Od preko 400 agencija u Srbiji tek je nekoliko nesavesnih, kao i u svakoj branši. Pitanje je zašto država dozvoljava da nesavesni vlasnici koji su doveli do bankrota svoje firme imaju pravo da posle izvesnog vremena opet otvore firmu kao svoje vlasništvo- dakle država dozvoljava nesavesnima da nastavljaju sa svojim aktivnostima. Pitanje zašto se bune osiguravajuće kuće zbog velikog odštetnog zahteva isplaćenog 2018.te za dve agencije koje su bankrotirale, kada je to/ isplata odštetnih zahteva/ delokrug njihove delatnosti. Pitanje i za NBS i Ministarstvo turizma zašto je određena ili naložena osiguravajućim kućama minimalna premija od 3,500€ plus porez, kada su do sada premije iznosile, u zavisnosti od prometa od 500€ pa na više, na godišnjem nivou, a i tada i sada je osigurana suma bila minimum 300,000€. Mnoge agencije su stekle popuste po osnovu dugogodišnje saradnje i nepostojanja odštetnih zahteva godinama. NBS i/ili Ministarstvo TT svojom voljom ili voljom neukog a moćnog pojedinca osiguranicima ukida tu povlasticu. Pitanje zašto država neopravdano velikim nametima uništava domaće porodične firme/turističke agencije i receptivni turizam a pojedinim stranim firmama plaća za svakog zaposlenog radnika. Pitanje je i kada će u Ministarstvu tt raditi oni koji doprinose razvoju i unapređenju ove delatnosti, poznaju struku, koji su radili u privredi sa pozitivnim rezultatima poslovanja i koji će svojim doprinosom u ministarstvu opravdati svoju platu.
EUR/RSD 117.5804
Најновије вести