Влада усвојила лекс специјалис о швајцарцима, отписује се 38% дуга

БЕОГРАД: Предлог Закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима усвојен је данас на седници Владе Србије, којим је предвидено је да се преостали део дуга конвертује у евре,да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто и да каматна стопа буде ограничена на 3,4 одсто.
svajcarski franak, pixabay
Фото: pixabay.com

Закон би требало до краја седмице да буде упуцен у скупштинску процедуру. 

Министар финансија Синиша Мали истакао је да се овим лекс специјалисом решава проблем који постоји више од једне деценије, као и да су му претходили тешки преговори, али да је пронадено компромисно решење, наводи се у саопштењу министарства. 

"Овај лекс специјалис је компромисно решење измеду неколико заинтересованих страна - грађана, односно удружења која их представају, банака, и државе са треце стране", навео је Мали.

Разговори, каже, нису били нимало лаки.

"Али смо успели да надемо компромис и најбоље могуце решење за све три стране. Нацртом овог закона обухваћени су сви корисници кредита који су и даље задужени у швајцарским францима, без обзира на висину дуга", каже министар.

Предвиђено је да се преостали део дуга конвертује у евре, као и да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто. 

"Додатно олакшање представља и цињеница да се обрачун конверзије врши на износ без затезних камата" истакао је Мали и захвалио свим учесницима преговора. 

Нацртом закона је предвидено да каматна стопа не може бити већа од 3,4 плус тромесецни или шестомесечни ЕУРИБОР, односно фиксна каматна стопа не може бити већа од 4 одсто. 

У року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона, банка је дужна да достави корисничку понуду за закљуцење уговора. 

Уколико прихвата да се конверзија стамбеног кредита изврши у складу са овим законом, корисник је дужан да у року од 30 дана од дана пријема докумената о томе обавести банку и са банком закључи уговор о конверзији. 

Нацртом закона биће омогуцено да се реши проблем око 16.800 људи који су задужени у швајцарским францима.

EUR/RSD 117.5923
Најновије вести