РАЧУНИЦА O ОТПЛАТИ КРЕДИТА Камата иста, али ће рате бити мало веће

НОВИ САД: Грађани Србије у наредна три месеца неће морати да плаћају рате својих кредита, а Народна банка Србије на примерима је показала како ће се обрачуванати рате.
gotovina, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Пошто су прописи објављени у „Службеном гласнику Републике Србије” 17. марта 2020, а ступили на снагу 18. марта, обавеза банке (и даваоца лизинга) је да дужницима понуди застој у отплати обавеза у наредна три дана (до 21. марта), те да на својој интернет презентацији објаве понуду о застоју отплате обавезе, кажу у НБС-у.

Из кабинета гувернерке наводе да, након што банка, односно давалац лизинга, објави ту понуду на својој интернет презентацији, дужник има рок од десет дана од дана објављивања да ту понуду одбије, а, ако то не учини – сматраће се да је понуда прихваћена тог десетог дана.

Наглашава се да мораторијум производи правно дејство истеком рока од десет дана од дана објављивања понуде банке / даваоца лизинга.

У саопштењу из кабинета гуверенерке НБС-а даје се репрезентативни пример за динарски готовински кредит који је у трећој години отплате. Тако за износ кредита од 500.000 динара с роком отплате од 84 месеца и износом рате 8.320,9 РСД, износ рате након примене застоја у варијанти 84 месеца плус мораторијум од три месеца је 8.631,85 динара, што значи да је разлика месечне рате 310,95 динара (номинална каматна стопа 9,82 одсто, променљива – 3М белибор + 8,20%)

Дат је и пример за стамбени кредит у еврима који је у једнаестој години отплате, износа 50.000 евра, с роком отплате 240 месеци и месечном ратом од 284,02 евра. У варијанти с применом застоја (мораторијума), дакле рок отплате 240 + 3 месеца, рата би била 287,84 евра, односно већа је 3,82 евра (номинална каматна стопа три одсто, променљива – 3М еурибор + 3,43%)

Објашњава се да мораторијум подразумева застој у отплати обавеза према банци по основу кредита, али и свих других обавеза дужника према банци, а да дужници који имају више кредита, имају право на мораторијум у отплати рата за све кредите.

Уколико дужник након објављивања понуде настави да уредно измирује обавезе, то га не спречава да у току трајања ванредног стања примени мораторијум. Примера ради, ако дужник понуду за мораторијум у прописаном року није одбио, а отплатио је једну доспелу рату кредита, наредног месеца се и на тог дужника примењује мораторијум уколико не исплати рату.

Истиче се да банка током трајања ванредног стања које је уведено због пандемије не обрачунава затезну камату на доспело, а неизмирено потраживање.

Д. Мл.

Игор
21.03.2020 • 15:48
Везано за одлагање плаћање кредита је лепо што су дозволили одлагање плаћање рата. Само што ту постоји мали проблем а то је што банке наплаћују кредит тј рате,као што су мени наплатили,с образложењем да још нису примили уредбу о не плаћању кредита.
Милош
21.03.2020 • 19:43
Лепо нам је држава наместила. Ја имам кеш кредит и стамбени, к сад што ћу престати да га отплаћујем 3 месеца додаће ми још 3е на рату 24год. Нз ко ту профитира..
Вукица
22.03.2020 • 09:01
Мени су одбили кредит.У рачуноводству ми кажу ;ми смо већ урадили обрачун; а када позовем банку или напишем маил,не јављају се и не одговарају.И коме ја сада да се обратим ??? Рату су одбили и нико ништа не зна.!!!!
Вукица
22.03.2020 • 09:05
Мени су одбили рату кредита.У фирми кажу :ми смо већ урадили обрачун: у банци се не јављају на телефон,не одговарају на маил.Коме ја да се обратим???
EUR/RSD 117.5806
Најновије вести