Пале цене нафте због пандемије корона вируса

ЛОНДОН: Цене нафте на светским тржиштима су благо пале због информација о рекордном дневном порасту случајева корона вируса у свету, уз велики скок у САД преко викенда, док трговци за даља упутства чекају састанак групе произвођача нафте ОПЕК+ ове недеље.
burici nafta pixaby
Фото: pixabay.com

Цена барела сирове нафте на лондонском тржишту током преподнева пала је за 53 цента, на 42,71 долар.

На америчком тржишту цена барела нафте била је мања за 64 цента и износила је 39,91 долар.

У фокусу тржишта су вести о новим случајевима заразе корона вирусом у свету, након што је Светска здравствена организација (СЗО) у недељу објавила да је у посљедња 24 сата у свету забележено 230.370 случајева, што је рекордан дневни пораст од почетка пандемије, пише СееБиз.

Тржиште посебно реагује и на ситуацију у САД због снажног раста броја новозаражених, након што је Флорида у недељу забележила највећи дневни пораст броја новозаражених за више од 15.000.

У фокусу трговаца је и овонедељни састанак ОПЕК-овог заједничког одбора за мониторинг, који би требало да буде одржан у уторак и среду како би препоручио нови ниво смањења производње.

Очекује се да ће ОПЕК и његови савезници, укључујући Русију, ублажити резове производње на 7,7 милиона барела дневно с обзиром на то да се глобална нафтна потражња опоравила.

ОПЕК+ смањио је производњу за рекордних 9,7 милиона барела дневно на рок од три месеца, почевши од маја.

Од вести важних за глобална тржишта издваја се и она из Либије, која је у неђељу поновно зауставила сав извоз нафте због више силе, након обновљене блокаде источних снага, и то само два дана након што је по први пут извезла нафту у последњих шест месеци.

Притисак на цене нафте изазивају и растуће напетости између САД и Кине у вези са пандемијом корона вируса и осталих питања, посебно након што је Кина је данас најавила санкције америчким званичницима као одговор на санкције које је Вашингтон наметнуо високим кинеским званичницима.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести