Исплата 100 евра пензионерима од 15.маја, остали да се изјасне

БЕОГРАД: Министар финансија Србије Синиша Мали рекао је да је мера помоћи грађанима добра, јер ће се свакако вратити у привреду Србије.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

"Ми ћемо сутра на седници Владе усвојити ребаланс буџета који ће укључити све ове економске мере и већ прве недеље маја креће исплата минималаца. Такође усвајамо уредбу о 100 евра сваком грађанину Србије. Аутоматски свим пензионерима, 1,7 милиона, и свима који примају социјалну помоћ ћемо аутоматски уплатити по 100 евра. Почињемо од 15. маја, а онда ћемо преосталим пунолетним грађанима дати могућност да се пријаве да ли желе 100 евра", рекао је Мали за ТВ Пинк.

Додао је да ће се то потврђивати телефоном, јер је претходних дана чуо да многи не желе ту помоћ.

Министар је истакао да је Србија гледала да се бори за свако радно место и да помогне малим предузећима којима је помоћ потребна.

"Цео свет се суочава са највећом економском кризом икада, ми смо изашли са јаким, снажним и свеообухватним мерама подршци привреди", рекао је он за телевизију Пинк, преноси портал б92.

Он је казао да је Србија у року од 12 дана изашла са мерама подршке привреди, и то са 600,8 милијарди динара, што је половина њеног годишњег буџета.

"Само шест земаља изашло је с таквим великим мерама, само САД, Кина, Француска, Немачка, Велика Британија и можда још нека земља, и Србија", рекао је Мали.

Према његовим речима, држава је због економске снаге могла да преузме терет кризе.

"Не би било шансе за те мере да нисмо спровели и реформе, да имамо снагу да са 5,1 милијарде евра подржимо нашу економију да преброди ову кризу", рекао је Мали.

Он је поручио привредницима да очекује од њих да помоћ искористе.

"А онда ћемо заједно, полако, како се границе буду отварале, како се привреда буде кретала, да видимо да ли негде можемо још да помогнемо", поручио је Мали.

Према његовим речима, мере су заједнички донете, уз "јединство и солидарност" које је потребно сада извући из себе.

"Ми се боримо на два фронта, један нам је борба за економију, а други за животе", казао је министар додао да Србија успева на та оба фронта превасходно захваљујући председнику Србије Александру Вучићу.

Мали је рекао да се у САД и другим земљама говори о томе да економија што пре мора да се отвори, те да је потребно, атлетским речником речено, да "уђемо у пуцањ".

"Да будемо спремни овим мерама и да у пуцањ кренемо и што пре кренемо да трчимо", рекао је Мали.

Како је навео, већ стране фирме из Француске и Немачке зову да питају када ће привреда почети са радом у Србији због фирми које овде раде за њих.

Petronije
23.04.2020 • 22:54
Treba svim punoletnim građanima da isplatite kako ste i najavili. A ko ne želi ima pravo da pokloni te pare. Šta ima da se potvrđuje.
Bane
23.04.2020 • 22:59
Pa logičnije je da se javi onaj ko ne želi 100€, jer je sigurno mali broj takvih.
Bane
23.04.2020 • 23:00
Pa logičnije je da se jave oni koji ne žele 100€, jer je sigurno mali broj takvih.
dr ciki
24.04.2020 • 02:28
Odlicna dopuna nameri da se građanima podeli po 100 evra. Oni kojima 100 evra nije znacajan iznos mogu da ga usmere preko Min. finansija u socijalne sluzbe da se pojaca iznos korisnicima socijalne pomoci.
A moze da se objavi i spisak građana na sajtu Min.finansija koji doniraju taj iznos.
Time bi se podstakla i solidarnost u ovim teskim vremenima i prekinule price kako je nepravedno da svi, i imucni i siromasni dobijaju isto.
EUR/RSD 117.5834
Најновије вести