Грчка ове године за пет до 10 одсто скупља за летовање

БЕОГРАД: За летовање у Грчкој, с обзиром да су уведене боравишне таксе за смештај у хотеле и апартмане, као и да је поскупела путарина, ове године српски туристи, који се одлуче да тамо летују, мораће да издвоје између пет и 10 одсто више новца него лане.
more letovanje
Фото: pixabay.com

Директор YUTA-е Александар Сеничић каже јза Танјуг да то нису нека значајна повећања, али да је је чињеница да је Грчка ове године за туристе скупља за неких 10 одсто у односу на прошлу годину. 

"То претпостављамо неће представљати проблем нашим гостима. Сваке године тамо борави негде око 900.000 наших туриста и ове године очекујемо да то буде отприлике у том броју", казао је Сеничић.

Додао је да су путници обавештени о ономе што је најзначајније, а то је да су уведене боравишне таксе за смештај у хотеле, па и на апартмане и студије.

"У зависности од категорије, те таксе се крећу од 1,5 до 4 евра по соби. Највећи број хотела у Грчкој је те таксе већ укључио у цену тако да уплаћујући аранжман у некој туристичкој агенцији, углавном су то људи већ платили", казао је он.

Додаје да ће један део хотела боравишне таксе наплаћивати након боравка у хотелу и објашњава да је то уобичајена пракса у Европи, те да се већ годинама уназад боравишне таксе плаћају по градовима у Италији, Шпанији...

"То је највећа разлика, остало су неке ситнице. Имамо нови део аутопута кроз Македонију, који је отворен пре неколико дана. Ту је нешто већа путарину, до сада је она износила око три евра у једном правцу, а сада ће за један правац износити за један евро више. Отворена је нова наплатна рампа иза границе и путарина је негде око 2,5 евра у једном правцу", навео је Сеничић.

Фото: pixabay.com

Према његовим речима, трошкови путарине нису значајно повећани и не би требало да утичу значајно на број људи који ће ићи у Грчку.

"Ако говоримо само о превозу, разлика између прошле и ове године, не би смела да износи више од десетак евра повећања, у оба правца, ако се иде колима. Ако говоримо и о смештајном објекту онда све зависи од хотела у који су туристи смештени", казао је Сеничић. 

Објаснио је да када је реч о апартманима та такса износи 0,5 евра по дану, дакле пет евра за цео апартман за боравак од 10 дана, а када је реч о хотелима, у хотелу са пет звездица износи четири евра дневно, што је за десет дана 40 евра.

"Али, ако обрачунамо да је просечна породица троје, дакле опет је то десетак или 12 евра по особи повећање у односу на прошлу годину", додао је он.

Коментаришући писање појединих медија да ће на Халкидикију бити уведена и еколошка такса, Сеничић је казао да медији у Србији често преносе медије или сајтове који нису до краја проверени, па тако годинама уназад преносе два грчка сајта на српском језику.

Фото: pixabay.com

"Информација о еколошкој такси за Халкидики је дошла управо са једног од та два сајта и то првог или другог априла. Реч је о првоаприлској шали. Ми смо то проверили и са званичним органима на Халкидикију и са грчком Туристичком организацијом и добили потврду да се ради о шали која је требала да изазове мало смеха и можда да подигне неку негативну тензију везано за Грчку", казао је директор YUTA-е.

Говорећи о туристима који летовање користе и за спремање зимнице, користећи струју у апартманима, Сеничић је казао да су то појединачни случајеви, на које се не може утицати.

"То су ствари на које не можемо претерано да утичемо. У Грчкој је струја релативно скупа, то су појединачни случајеви и није узело маха, али свакако власници апартмана воде рачуна о томе и не дозвољавају да се користи струја у оној мери у којој то није уобичајено када боравите у једном објекту", казао је Сеничић и додао да то не може бити разлог зашто је Грчка увела боравишне таксе.

EUR/RSD 117.5584
Најновије вести