Цена горива расте, литар дизела на 155 динара

Последњих неколико дана на домаћем нафтном тржишту гориво је скупље за неколико динара него пре неколико недеља, а до раста цене дошло је због кретања цене сирове нафте на светском тржишту.

Тако је крајем прошлог месеца литар безоловног бензина коштао око 145 динара, евродизела око 150 динара, док је сада безоловни бензин око 147 динара, а евродизел око 155 динара. Садашње цене су, у односу на оне које су важиле у јануару, више за око пет динара, јер је тада безоловни бензин коштао око 143, а евродизел око 149 динара.

Како ће се кретати цена горива тешко је рећи јер то зависи од цена сирове нафте, али је извесно да се промене на светском тржишту нафте одржавају на сва локална тржишта, а то потврђује и оно што се дешава на тржиштима у региону. Наиме, слично као и на тржишту Србије цене горива мењале су се и у региону, али се није значајно изменила слика од раније јер је и даље је цена евро-дизела у нашој земљи међу највишима у окружењу, док се цена безолвног бензина држи око средине.

Тако је за литар евродизела у Србији потребно око 1,24 евра, а скупље га плаћају они који га точе у Албанији, где за литар овог горива треба око 1,25 евра и у Грчкој, где је евро-дизел најскупљи у региону и кошта око 1,35 евра. Најповољнија цена евродизела је у Македонији пошто за литар треба око 0,85 евра, а потом у Босни и Херцеговини, где за литар треба 0,90 евра. У  Бугарској ова врста горива кошта око 1,05 евра, а у Румунији 1,07 евра. Возачи у Црној Гори евродизел плаћају око 1,14 евра, у Мађарској 1,15 евра, а потом у Словенији, где литар овог горива кошта око 1,17 евра, док у Хрватској возачи за литар евродизела плаћају 1,21 евро. 

Тако је крајем прошлог месеца литар безоловног бензина коштао око 145 динара, евро-дизела око 150 динара, док је сада безоловни бензин око 147 динара, а евро-дизел око 155 динара

Када је реч о безоловном бензину, у Србији литар кошта око 1,19 евра, а у региону је и ово гориво најскупље у Грчкој  јер литар кошта око1,60 евра. Скупље него у Србији безоловни бензин плаћају возачи у Албанији - око 1,26 евра, Словенији, где је за литар овог горива потребно око 1,28 евра, Црној Гори где  литар бензина кошта 1,29 евра и у  Хрватској у којој је за литар бензина потребно издвојити око 1,35 евра. Најповољнија цена бензина је у БиХ, где литар кошта око једног евра и једино је тржиште на којем се ова врста горива продаје испод те вредности. Јефтиније него у Србији безоловни бензин плаћају возачи у Бугарској, где ово гориво кошта око 1,05 евра, као и у Румунији где је литар око 1,08 евра. И возачи у Македонији за ово гориво плаћају мање него у нашој земљи јер је литар око 1,10 евра, док је у Мађарској безоловни бензин незнатно јефтинији него у Србији јер кошта око 1,18 евра.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.5101
Најновије вести