Нико још није нашао лек за „Југоремедију“

Од несрећне приватизације 2002. године, када је доспела у руке контроверзног бизнисмена Јовице Стефановића Нинија и његове фирме „Јака 80“ из Радовиша, Фабрика лекова „Југоремедија“ из Зрењанина, некада један од стубова развијене зрењанинске индустрије, није успела да се опорави.
1
Фото: Dnevnik.rs

Иако је после вишемесечних радничких протеста држава одлучила да раскине уговор са Стефановићем, после чега су управљање над том фармацеутском кућом преузели мали акционари, предвођени радничким лидером Здравком Деурићем, лека за „Југоремедију“ није било. Та фабрика, која је у стечају од децембра 2012, већ неколико година покушава да пронађе новог власника, али су сви досадашњи покушаји продаје, које је заказивао стечајни управник Радован Савић, завршавали без икаквог успеха.

Пре неколико дана расписана је нова, ко зна која по реду, продаја „Југоремедије“ у стечају, као правног лица, и то по почетној цени од 762,7 милиона динара. Најважнија имовина зрењанинске фабрике је, како се наводи у позиву Агенције за лиценцирање стечајних управника, индустријски комплекс на парцели од 7,3 хектара, на којем су објекти чија је укупна бруто површина 17.200 квадратних метара. У продајном пакету су и жигови 24 фармацеутска производа, што је интелектуална својина, опрема, 28 моторних возила, инвентар, залихе и стан у Зрењанину. Јавно надметање за „Југоремедију“ заказано је за 16. април у Зрењанину.

Нова продаја је оглашена након што је, почетком ове године, одбијена понуда фирме „Проџект оне“ из Београда, која је понудила 470 милиона динара за куповину зрењанинске фабрике лекова.

Јавно надметање заЈугоремедијузаказано је за 16. април у Зрењанину.

– Одбор поверилаца је одбио понуду београдске фирме – изјавио је након тога члан Одбора поверилаца Владимир Пецикоза. – Највећи поверилац, турска „Биргим А група“, био је против прихватања те понуде због релативно ниске цене. Истовремено, представник те турске компаније изразио је намеру да „Биргим А група“ учествује у поступку куповине. С обзиром на то да је у питању фармацеутска компанија, „Биргим“ је заинтересован да преузме „Југоремедију“ и да понуди бољу цену.


Отишао и закупац

Решењем Привредног суда у Зрењанину, иначе, стечајни поступак у „Југоремедији“ је отворен 27. децембра 2012. године и још му се не назире крај. Захтев за отварање стечаја тада је поднела Хипо Алпе-Адрија банка с којом је зрењанинска фабрика крајем априла 2011. склопила уговор о реструктурирању кредита. Том приликом је констатовано да је рачун дужника у непрекидној блокади 367 дана, те да фабрика није у могућности да испуњава своје новчане обавезе према повериоцу. Од тада је прошло више од седам година, стечај још није завршен, нити је обновљена производња у „Југоромедији“. Додуше, производни погони су неко време били у употреби, док их је користио закупац, новосадско предузеће „Унион медик“, али је та сарадња у међувремену неславно окончана, па се закупац повукао из Зрењанина.

Од тада, погони зврје празни и питање је да ли ће се у њима поново наћи радници, и када.


Што је виша цена, то је већа могућност да се намири више поверилаца, логика је којом се руководио Одбор поверилаца, одбивши понуду „Проџект оне“. Отуда и почетна цена од 762,7 милиона динара, која је утврђена за продају која је заказана за средину априла. Остало је, међутим, непознато да ли су Турци одустали од куповине, или ће се у неком тренутку појавити као нови власници.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5965
Најновије вести