Затварају се пекаре у Белгији; за енергију месечно и преко 11.000 евра

БРИСЕЛ: Растуће цене струје и природног гаса у Белгији довеле су пекаре у тешку ситуацију, због чега су неке биле принуђене да затворе врата јер више не могу да плаћају рачуне.
pekara hleb
Фото: pixabay.com

Као енергетски интензиван сектор, пекаре држе пећи укључене много сати без престанка, што значи велику потрошњу гаса и електричне енергије.

Цене природног гаса у Белгији су у последње време порасле за осам пута, заједно са ценама брашна које су се удвостручиле, док су се цене јестивог уља учетворостручиле, пише агенција Анадолија.

Пекара Димон, након скоро 20 година пословања, одлучила је да стави катанац на врата након што је објавила да је њен рачун за енергију порастао са 1.342 евра, колико је износио почетком 2021.године, на 1.860 евра почетком 2022, да би у септембру достигао невероватних 11.836 евра.

Пекар са 30-годишњим искуством, Адам Езел, каже да је највећи проблем у овом сектору скок цена струје и природног гаса.

Рачун за гас је скочио са 1.400 евра на 10.800 евра, а уз рачун за струју од око 2.800 евра и друге дажбине, све заједно изађе на укупно 15.000 евра, што је веома велика сума, рекао је он.

Додао је да је цена по тони брашна порасла са 450 на 850 евра, а цена јестивог уља са 0,9 на 4,0 евра.

Према његовим речима, многе пекаре не могу да измире дугове према велетрговцима, па су власници одлучили да их затворе, јер под оваквим условима не би могле да остану отворене дуже од две или три године.

Многе белгијске пекаре које и даље раде отпуштју раднике, смањују производњу и повећавају цена производа, наводи се у тексту.

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести