Влада објавила тендер за стратешког партнера за РТБ Бор

БЕОГРАД:  Министарство привреде објавило је у дневном листу Политика јавни позив за избор стратешког инвеститора за Рударско-топионичарски басен Бор.
RTB Bor/Tanjug
Фото: Tanjug

Тендером се предвиђа новчана докапитализација од 350 милиона америчких долара.Рок за подношење пријава Министарству привреде је 20. август, а предуслов за њихово разматрање је уплата депозита или достављање банкарске гаранције од милион долара.

Право на подношење пријаве имају стратешки партнери који се последњих десет година у континуитету баве експлоатацијом бакра и осталих обојених и племенитих метала са приходом од најмање пола милијарде америцких долара у протеклој години.За приватизациону документацију мора се уплатити накнада од десет хиљада америчких долара.

Стратешки партнер који новчаном докапитализацијом од најмање 350 милиона долара постаје власник удела у РТБ-у Бор, према условима, може бити домаће или страно правно лице, али и конзорцијум настао удруживањем домаћих и/или страних лица ради стратешког партнерства. 

Интересовање за РТБ је до сада показало 11 компанија из Русије, Кине, Канаде, Турске и казахстанско-европски конзорцијум које су у протеклих годину дана потписале уговор о поверљивости и које су радиле "ђу дилиџенс". Председник Србије Александар Вучић рекао је недавно да је једна кинеска компанија заинтересована за учесће на тендеру за РТБ Бор.

Он је рекао да је уверен да су Кинези показали интересовање јер су Србију препознали као гостопримиву земљу и као земљу радних и марљивих људи. Рударско-топионичарски басен у Бору запошљава 5.000 људи директно, а да од њега зависи 20.000 породица, рекла је недавно председница Владе Ана Брнабић.

"Очекујем да ћемо имати оно што смо имали у Железари у Смедереву, много јачи комплекс у Бору који ће на бољи начин да одговори на потребе за динамичним економским развојем", рекла је председница владе.

Навела је да РТБ Бор са 0,8 одсто доприноси БДП-у, али и да би могао, ако се тендер заврши у складу са очекивањима, да доприноси и додатних један одсто, односно 1,8 одсто, што је важно за економски развој.

"Надам се да ћемо задржати све људе и очекујем да тај посао завршимо до краја године и да ће то бити велики импулс за Бор и околину", рекла је Брнабић.

Најављујући расписивање тендера, министар рударства и енергетике Александар Антић недавно је рекао да очекује неколико врло озбиљних понуда. 

"У претходном периоду више страних рударских компанија из различитих делова света су радиле ђу дилиџенс и упознали се са РТБ-ом и очекујемо да ће оне учествоавати. Кинези су постали гиганти у привредном и индустријском животу и ако буду имали озбиљне понуде и ако буду препознали стратешки интерес за РТБ, могу имати озбиљне шансе", рекао је министар.

Он је навео да је РТБ стратешка компанија за Србију и има велики утицај на нашу укупну економију и капиталан утицај на источну Србију. 

"Зато посматрамо стратешко партнертво као разовојни пројекат који треба да обезбеди да дугорочно стабилно функционише и повећава производњу, како би имао велики утицај на БДП", навео је Антић.

Како каже, стратешки партнер треба да докапитализује РТБ односно да уложи у нове инвестиције у рударство.

"rtb bor"
18.07.2018 • 11:04
С РУДАРСКИМ ПОЗДРАВОМ, СРЕЋНО РТБ БОР-у!!!

Најзад је тендер за стратешког партнера РТБ Бор расписан. Најава је била децембра 2017., мартa, маја-јуна и најзад је расписан, срећно РТБ Бор и Влади Србије. Ако се изврши приватизација, то ће бити трећи власник од почетка рада и то прво француски власник и непосредно пре Другог светског рата Немци су купили РТБ Бор од Француза. Да се разумемо, РТБ Бор је, задњих година, доведен на нивоу 1938. године по производњи бакра, сребра и злата као финални производи, а прерада и остала производња у РТБ Бор је затворена по заслузи челника, Спасковског. У РТБ Бор је инвестирано више од пола милијарде евра у рудницима и топионици. Да се разумемо, није изграђена нова топионица, већ само флеш пећ за топљење, а остали делови и инфраструктура остали су из ранијих фаза градње. Ако он води реализацију тендера, а Влада га опонаша, не пише се добро некада познате светске компаније РТБ Бор. Ово је трећи покушај приватизације РТБ Бор, два са Купрумом и А-Теком су пропали. Трећа срећа!?
EUR/RSD 117.5893
Најновије вести