У Новом Саду отворен први сајам “Наука за привреду”

- Интензиван економски развој као основ свеукупног друштвеног развоја је основно опредељење Покрајинске владе и то опредељење већ даје озбиљне резултате, Србија је на добром путу економског развоја, а том развоју Војводина даје значајан допринос - рекао је  потпредседник покрајинске владе Ђорђе Милићевић, отварајући на Новосадском сајму први сајам “Наука за привреду”. - Неопходно је осмишљавање нових механизама који ће такав развој индуковати. Један од њих је и примена савремених научних достигнућа у реалној економији, што је и основни циљ овог сајма.
sajam nauke, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Како је Милићевић истакао, није само привреда та која треба да оствари бенефит од овакве манифестације,  то је прилика и за научноистраживачке институције да стекну прецизан увид у реалне потребе привреде и тржишта и тако добију драгоцене репере за сопствено деловање у будућности.

Члан Градског већа задужен за привреду Милорад Радојевић је нагласио да је чвршћа повезаност науке и привреде један од главних предуслова за развој иновација и њихову примену у привреди и индустрији, а самим тим и за економски раст и отварање нових радних места.

- Без примене науке није могуће одговорити захтевима савременог тржишта које се мења из дана у дан - рекао је Радојевић.- Технологије које се намећу захтевају перманентну едукацију и перманентну примену знања у свим процесима. Град Нови Сад много улаже у образовање и чини све да комуникација између науке и привреде буде што боља, а овај сајам је прави корак на том путу.

Фото: Дневник/Филип Бакић

У уторак и Б2Б сусрети

На стручним скуповима  су на сајму централне теме биле достигнућа научне заједнице у Србији, потенцијали будућег технолошког парка у Новом Саду, а представио се и француски регион Вал д’ Оаз. У уторак ће фокус бити на информационим технологијама у служби науке и привреде и на Б2Б сусретима. Сајам је отворен од 10 до 17 часова, а улаз је бесплатан.


Фото: Дневник/Филип Бакић

На првом сајму „Наука за привреду”, који и данас траје у Конгерсном центру Новосадском сајму, међу 23 излагача, осим готово свих факултета Универзитета у Новом Саду, на више од 500 квадратних метара, представљају се и институти за низијско шумарство, прехрамбене технологије и „БиоСенс”, универзитети из Црне Горе и Републике Српске, Универзитет „Едуконс”, Покрајинска влада, Министарство просвете, али и француска регија Вал д’ Оаз.

Д. Д.

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести