Светска банка хвали успех Србије реформи финансијског извештаја

БЕОГРАД: Представници Светске банке високо су данас оценили напредак и посвећеност Србије реформи корпоративног финансијског извештавања, на стручној конференцији "Извештај се рачуна" одржаној у Привредној комори Србије.
Svetska banka
Фото: Dnevnik.rs

"У Центру за реформу финансијског извештавања Светске банке радили смо са многим државама које покушавају да предузму сличне поступке трансформације. Није лако, али нигде нисмо видели јачу посвећеност реформи и више обећавајућих раних резултата него у Србији", изјавио је Џерет Декер, директор Центра за реформу корпоративног финансијског извештавања Светске банке, отварајући скуп.

Србија је, каже, у закон укључила златне стандарде финансијске транспарентности - Међународне стандарде финансијског извештавања (МСФИ) и Међународне стандарде ревизије (МСР). 

"Ажурирани преводи МСФИ за мала и средња предузећа и МСР су објављени у ''Службеном гласнику'' и на интернет страници Министарства финансија Србије. Процес за прикупљање и преглед финансијских извештаја државних предузећа је побољшан, а у току су активности усмерене на повећање капацитета за обраду тих финансијских информација", истиче Декер.

Напомиње да се припремају и предлози за суштинске измене Закона о рачуноводству и Закона о ревизији у складу са најновијим директивама ЕУ, о којима ће се тражити мишљење широког спектра заинтересованих страна. 

"Развијен је програм професионалних обука у складу са међународним стандардима за рачуноводство и ревизију. У овој години је одржано висе десетина радионица, предавања, вебинара и других догађаја у Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду, а у плану је и организовање нових“, навео је Декер.

Стручна конференција је организована у оквиру Пројекта техничке помоћи Републици Србији у реформи корпоративног финансијског извештавања, који спроводи Министарство финансија Србије уз подршку Светске банке, а захваљући донацији Владе Швајцарске Конфедерације у вредности од 3,4 милиона евра.

Овај Програм је започет у марту 2016. године и спроводи се у неколико фаза, наводи се у саопштењу са конференције.

"Циљ овог Пројекта је унапредење квалитета финансијског извештавања у Србији које треба да допринесе јачању инвестиционог окружења. Крајње исходиште је достизање максималне транспарентности финансијских извештаја и њиховог потпуног усклађивања са захтевима правних тековина ЕУ и најбољом међународном праксом", каже Филип Шановић, в.д. помоћника министра финансија.

То ће, како објашњава, допринети даљем привлачењу инвестиција, како домаћих, тако и иностраних, али и олакшаном приступу средствима финансирања од стране микро, малих и средњих предузећа.

На конференцији је указано на чињеницу да земље које примењују међународне стандарде корпоративног финансијског извештавања на начин како то ради Србија, стављају своје компаније у бољу позицију приликом такмичења на регионалним и глобалним тржиштима за инвестиције и кредитирање, јер имају финансијске извештаје који се лакше упоређују са конкурентима у другим земљама.

Такође је речено да не постоји модерна, успешна, диверсификована привреда која функционише без поузданог система корпоративног финансијског извештавања. 

Конференција је организована уз подршку Привредне коморе Србије и консултаната на Пројекту ревизорско-консултантске куће БДО и комуникационог консултанта ФЦБ Афирма.

EUR/RSD 117.5576
Најновије вести