Србија увози "свеж" хлеб

БЕОГРАД: Србија је у последњих годину дана више него удвостручила увоз хлеба и пекарских производа, тако да је у 2019. на њено тржиште допремљено око 6.000 тона "свежег" хлеба, пецива и тоста у вредности од 6,8 милиона евра.
hleb
Фото: pixabay.com

Како наводи Политика, векне су највише стизале из Румуније, Немачке, Бугарска, па и из Хрватске, у коју је, према недавно објављеним подацима, од њеног уласка у ЕУ, знатно повећан увоз хлеба.

Звучи невероватно, јер већини потрошача није познато да им трговци и пекари увелико продају врућ хлеб и пециво који су на наше тржиште стигли у шлеперима, претходно припремљени и замрзнути некада и хиљадама километара далеко.

Лист додаје да се прециво пред очима купаца само "допече", углавном у трговинским и пекарским ланцима, и продаје као свеже.

Познаваоци тржишта објашњавају да "парбејкинг", како се назива ова техника припремања хлеба и пецива (делимично печени, а онда брзо замрзнути спремни за транспорт) све више замењује традиционално пекарство.

На овај начин смањују се трошкови производње, јер трговци могу да испоруче у сваком тренутку хлеб и пециво идентичног квалитета и више им нису потребни висококвалификовани пекари, јер "сваки запослени може да готово припремљене производе испече и постави на полице".

EUR/RSD 117.3738
Најновије вести