Србија трећа у свету по транспарентности извоза лаког наоружања

БЕОГРАД:  Србија се налази на трећем месту у свету када је у питању транспарентност у извозу малог и лаког наоружања, објављено је у редовној годишњој публикацији "Trade Update 2017, Transfers and Transparency", која се бави мониторингом у области промета наоружања и војне опреме.
Lako naoružanje foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Испред наше земље на тој листи су само Немачка и Швајцарска, док Холандија и Србија деле треће место. Од земаља региона, Хрватска је на 16. месту, а Босна и Херцеговина на 44. позицији по питању транспарентности извоза малог и лаког наоружања, саопштено је из Кабинета потпредседника владе и министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића.

Критеријуми на основу којих је направљена наведена листа су редовност и прецизност извештавања према међународним институцијама и организацијама, јасноћа и обухват информација које се објављују у вези са реализованим испорукама, одобреним дозволама као и по одбијеним захтевима за издавање дозвола.

Публикацију "Trade Update, Transfers and Transparency", сваке године објављује организација „Small Arms Survey“, која се сматра једном од најрелевантнијих у свету у области мониторинга промета малог и лаког наоржања.

Организацију „Small Arms Survey“, основале су владе Швајцарске, Немачке, Велике Британије, Канаде, Финске, Холандије, Норвешке и Шведске са циљем да на глобалном нивоу указује на актуелности и проблеме везане за производњу и промет малим и лаким наоружањем, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести