Продајом 109 војних непокретности зарађено 127 милиона евра

БЕОГРАД: Од 2006. године отуђено је 109 војних непокретности на територији Србије, а од уговорених 127,5 милиона евра прихода у новцу је реализовано 26,4 милиона евра док је кроз власништво над 1.259 станова наплаћено преосталих 101 милион евра, наводи се у информацији коју је Танјугу проследило Министарство одбране Србије. 
Kasarna Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

У приближно две трећине до сада реализованих продаја купац непокретности биле су локалне самоуправе које имају право прече куповине као и могућност плаћања накнаде у становима или у новцу и то у трајању од пет година, а размена некретнина за станове успешно се реализује и са Грађевинском дирекцијом Србије. 

Процену тржишне вредности обавља филијала Пореске управе, а до продаје на јавном тендеру долази тек ако градови и општине нису заинтересовани.

После два неуспешна оглашавања почетну цену могуће је спустити за 20 одсто и ако поново нема заинтересованих још за 20 одсто. 

Приходи од накнаде за пренето право својине на овим војним непокретностима уплаћују се у буџета Републике Србије а средствима располаже Министарство одбране у сврхе подстицања и подршке реформе и функционисања система одбране и побољшања материјалног положаја припадника Војске Србије, наводи Министарство одбране. 

"Тренутно се у Мастер плану налази још 487 војних непокретности различите намене за које ће у наредном периоду бити могуће даље располагање, после испуњавања прописаних законских услова и у складу са закључцима Владе Републике Србије, одредбама Мастер плана и Закона о јавној својини", наводи Министарство одбране.

Продаје вишка војних непокретности обухвата касарне, клубове Војске Србије, складишта, аеродроме, стрелишта, полигоне, склоништа, војне економије и друге објекте посебне намене са земљиштем под објектима и земљиштем за редовну употребу објеката који нису неопходни за функционисање Војске Србије, као и пословни простори и гаражна места. 

У случају да се накнадно утврди потреба Министарства одбране и Војске Србије за поновно коришћење неке од непокретности предвиђене за продају она се закључком Владе Србије може изузети.

EUR/RSD 117.9011
Најновије вести