Продаја јаја у САД порасла 44 одсто, цена горе 180 посто

ЊУЈОРК: Американци су нагрнули да купују јаја правећи залихе због кризе изазване епидемијом коронавируса, јер више кувају оброке код куће, што је довело до несташица и скока цена тог артика у неким супермаркетима, преноси Си-Ен-Ен.
prodavnica market
Фото: pixabay.com

Продаја јаја је порасла за 44 одсто у недељи завршеној 14. марта, у односу на годину дана раније, показују најновији подаци агенције за тржишна истраживања “Нилсен”.

Волмарт и други велики трговински ланци увели су последњих дана ограничења на куповине јаја, средстава за чишћење и других производа за којима влада велика потражња.

Потрошачи панично купују, слично као кад имамо најављене јаке снежне олује...купују основне потрепштине, млеко, хлеб, тоалет папир и јаја, каже Брајан Москогјури, директор и аналитичар у фирми Урнер Бери за истраживања тржишта произода.

Малопродавци, каже, наручују и до шест пута више од уобичајене количине јаја коју су набављали, а потрошене су и залихе које су произвођачи почели да праве за Ускрс.

Велепродајне цијене јаја у САД су порасле за 180 посто од почетка марта, према подацима Урнер Берија, који на дневном нивоу објављује показатеље о кретањима у овој индустрији, наводи Си-Ен-Ен.

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести