Привредни пад САД-а 32,9 посто у другом кварталу

ВАШИНГТОН: Бруто домаћи производ Сједињених Држава пао је за 32,9 посто у периоду април-јун на годишњем нивоу, према данашњим прелиминарним подацима Министарсва привреде, јавлај ЦНБЦ.
pad
Фото: pixabay.com, ilustracija

Економисти које је анкетирала комапанија Дау Џонс предвиђали су пад од 34,7 процената, услед негативних економских утицаја пандемије корона вируса.

Ово је, додаје америчка телевизија, најгори пад икада, на нивоу оног забележеног средином 1921. године. 

На пад БДП-а утицало је оштро смањење личне потрошње, извоза, залиха, инвестиција, потрошње држава и локалних самоуправа, услед мера економског затварања ради спречавања ширења болести Ковид-19.

Лична потрошња, која је раније чинила отприлике две трећине укупне економске активности САД-а, потонула је за 25 посто у другом тромесечју, при чему у томе највећи удео отпада на услуге. 

С падом инвестиција у залихе предводили су трговци моторним возилима, а знатан ударац су претрпели и потрошња на опрему и инвестиције у нове стамбене објекте.

Цене за домаће куповине, кључни показатељ инфлације, пале су за 1,5 одсто у наведеном периоду у поређењу са растом од 1,4 процента у првом кварталу, када је БДП пао 5,0 процената. Индекс цена производа за личну потрошњи пао за 1,9 процената након пригушеног раста од 1,3 посто у првом тромесечју. 

Лични приходи су у известајном периоду порасли веиким делом захваљујући државној помоћи грађаним због пандемије корона вируса. 

Лична примања су по садашњем курсу долара више него ушестостручена, И износила су укупно 1,39 билиона долара, док је расположиви лични доходак порастао за 42,1 посто, на 1,53 билиона долара. 

Упркос томе, лични расходи су пали за 1,57 билиона долара, највећим делом услед пада потрошње на услуге. 

Увоз је имао позитиван допринос од 10 одсто у укупном привредном резултату, надокнађујући пад извоза од 9,4 процента.

EUR/RSD 117.5920
Најновије вести