Послодавци највише траже возаче, кандидати би у царинике

БЕОГРАД: Са просечно више од 100 огласа објављених огласа послодаваца месечно, возачи спадају у категорију најтаженијих занимања и релативно лако долазе до посла, показују подаци са сајта Poslovi.infostud.com. 
autobus vozaci pixabay
Фото: pixabay.com

То се посебно односи на возаче теретних возила или аутобуса, односно кандидате који имају возачку дозволу Ц и Д категорије, али доста посла има и за оне са Б категоријом, односно за управљање путничким и мањим теретним аутомобилима, као и комбијима и "теретњацима“ мање носивости.

Само у прошлој години, на сајту Poslovi.infostud.com објављено је 1.263 огласа за возаче, а на сваки појединачан оглас конкурисало је у просеку нешто мање од 50 кандидата, наводи се у саопштењу Инфостуда.

Поред самог повећања броја послова који се нуде, чињеници да су возачи све траженији у Србији допринело је и то што су они дефицитарни и у земљама Европске уније, па је у последњих неколико година много возача из наше земље одлучило да ради у иностранству.

Сличан тренд бележе и остале области које си директно или индиректно "наслањају“ на транспорт и логистику, па слична тражња као за возачима постоји и за магационерима.

За 12 месеци, објављено је 1.182 огласа, а на сваки од њих је у просеку конкурисало 46 кандидата. 

Када је у питању посао у магацинском простору, највише кандидата се јављало за радно место шефа магацина, па је на те радне позиције, у просеку, конкурисало близу 60 кандидата по огласу.

Уз магационере, тражени су и виљушкаристи, а подаци указују на то да је на овој позицији најлакше доћи до запослења јер се на те огласе јављало, у просеку, свега 14 кандидата.

У области транспорта, тражени су и курири, али је и понуда кандидата који би желели да се баве овим послом на тржишту прилично велика, тако да није баш толико једноставно доћи до посла. На 183 огласа на сајту Послови.инфостуд пријавило се чак 12.789 кандидата.

Саобраћајни техничари и саобраћајни инжењери такође врло лако могу рачунати на запослење у Србији. Иако огласа није било много у претходној години, тачније 27, односно 26 репсективно, мало је било и пријава, па је на огласе за саобраћајног техничара у просеку било по 26 пријава, а за саобраћајног инжењера 10-ак пријава више. 

Област логистике, са близу 100 пријава по једном огласу у просеку, такође се намеће као једна од најинтересантнијих кандидатима. Највише су желели да раде на позицији референта логистике, па је у просеку на ове огласе, којих је на сајту било 176, конкурисало по 122 кандидата. Нешто мање, односно 96 кандидата у просеку, јављало се на огласе за менаџера логистике, док је за радну позицију диспечера стизало по 87 пријава.

Занимљиво је да је највеће интересовање кандидата, иако је било објављен само један оглас, било за радну позицију цариника. На тај оглас пријавило се чак 146 кандидата, наводи се у саопштењу Инфостуда.

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести