Електрична енергија скупља 3,9 одсто од недеље

Струја за купце који имају право на гарантовано снабдевање по регулисаним ценама – домаћинства и мали купци – од сутра је скупља 3,9 одсто.
struja dalekovod
Фото: pixabay.com

Тако ће цена електричне енергије, без пореза и такси, у просеку бити 7,3 динара по киловат-часу, а просечан рачун биће виши нешто више од 100 динара. Будући да струја поскупљује последњег месеца у години, већи трошак преноси се на наредну годину па ће виши рачун на кућне адресе стићи у јануару.

Иако поскупљење није велико, односно стотинак динара месечно више за оне који се уклапају у просечну потрошњу за трошкове електричне енергије, не би требало да буде велики проблем и издатак који је тешко покрити. Ипак, новчаници грађана Србије веома су истањени и сваки додатни трошак је видљив па зато има много оних који су добро израчунали колико ће новца више морати да издвоје за плаћање рачуна.

То се, пре свега, односи на оне који користе електричну енергију за загревање јер висина рачуна зависи од потрошње и времена када се струја користи. Наиме, укупан број потрошених киловат-сати распоређен је у три зоне – зелену до 350 киловата, плаву од 351 до 1.600 кииловата и црвену – од 1.601 киловата. У свакој зони постоји виша и нижа тарифа, а разлика у цени киловата је значајна: у нижој тарифи киловат је четири пута јефтинији него када се троши у вишој тарифи. 

Дакле, рачуни ће бити виши, али не претарано, бар кад је у питању просечна поторошња јер ће уз поскупљење струје рачун за 500 потрошених киловата и исти број скупих и јефтиних, бити изнад 4.000 динара, а сада је око 3.900. Уз потрошњу 150 скупих киловата и 350 јефтиних, рачун би уз нове цене могао бити око 3.350 динара, уместо садашњих око 3.200. Међутим, ако се потроши исти број киловата, али у обрнутој сразмери, трошак значајно расте јер би на рачуну који ће стићи на наплату у јануару могла стајати цифра од око 4.800 динара, уместо садашњих око 4.600.

Још је већа уштеда, или трошак, ако се у потрошњи уђе у црвену, најскупљу зону. Тако би уз месечну потрошњу од 1.700 киловата, и исти број скупих и јефтиних, рачун који укључује поскупљење струје могао достићи око 14.000 динара, што је око 500 динара више него сада. У случају да се потроши 1.200 скупих киловата и 500 јефтиних, у јануару ће стићи на наплату око 17.0000 динара, уместо садашњих око 16.500. Уз исту потрошњу, али различиту сразмеру, може се очекивати да месечни рачун буде око 10.400 динара, што је око 400 динара више него сада. Дакле, рачуница каже да се уз паметну потрошњу, односно коришћење струје за загревање искључиво ноћу месечно у новчанику може остати, или се из њега мора извадити, и око 7.000 динара.

Време потрошње веома важно

Извесно је да се рачун за потрошену електричну енергију може значајно разликовати, чак и кад се број потрошених киловата не разликује. Колико ће новца остати у новчанику, или ће бити усмерено на плаћање рачуна, практично, највише зависи од времена потрошње, и то треба имати на уму.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести