НИС инвестира 37,5 милијарди динара у наредној години

БЕОГРАД: У даљи развој свих пословних сегмената Нафтне индустрије Србије биће наредне године инвестирано 37,5 милијарди динара, предвиђа се Бизнис планом за 2020. годину који је усвојио Одбор директора НИС-а.
nis gasprom
Фото: Ilustracija

Највише улагања биће реализовано у истраживање и производњу нафте и гаса, даљи развој прерађивачких капацитета и модернизацију малопродајне мреже, саопштено је из НИС-а.

Приоритет у области истраживања и производње у наредној години биће даља реализације програма бушења и геолошко истражних радова на профитабилним пројектима у Србији и иностраним концесијама, као и наставак тренда увећања резерви компаније.

Када је реч о преради, у 2020. години биће пуштено у рад постројење за дубоку прераду са технологијом одложеног коксовања у Рафинерији нафте Панчево, након чега ће НИС добијати веће количине најквалитетнијих деривата, а започеће и производња новог производа - кокса.

Основни правац улагања у сегменту промета нафтних деривата биће наставак модернизације малопродајне мреже у Србији и региону. Такође, приоритет НИС-а у овој области су и развој продаје новог производа, кокса, даљи развој промета премијалних горива, као и додатног асортимана.

У области енергетике, у 2020. години биће финализована изградња и пуштена у рад Термоелектрана-топлана (ТЕ-ТО) Панчево, коју НИС реализује у сарадњи са "Гаспром енергохолдингом“.

Овај пројекат изузетно је значајан за НИС јер ће се у новој електрани производити топлотна и електрична енергија првенствено за потребе Рафинерије нафте Панчево, док ће део произведене електричне енергије бити усмерен у енергетски систем Србије.

У наредној години, НИС ће наставити и са процесом дигитализације на свим нивоима компаније и инвестирати у портфолио дигиталних пројеката, чиме се очекују дугорочни ефекти на показатељ ЕБИТДА.

Такође, у фокусу НИС-а биће даља унапређења у области безбедности на раду и заштите животне средине како би се компанија додатно приближила свом циљу у овој области - радним процесима без повреда и негативних утицаја на животну средину, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести