ММФ задржао процену раста БДП-а Србије на 3,5 одсто за 2018.

ВАШИНГТОН: Међународни монетарни фонд задржао је данас пројекцију раста бруто домаћег производа Србије за 2018. годину на 3,5 одсто, а толику стопу предвиђа и за 2019. годину.
mmf  Foto: youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

У ревидираном извештају "Перспективе светске економије", објављеном данас на званичном сајту ММФ-а поводом пролећног заседања Фонда и Светске банке у Вашингтону, процењује се да ће инфлација у Србији у овој години износити 2,7 одсто, а догодине три процента.

Такође се предвиђа да ће дефицит биланса текућих плаћања у овој години бити смањен са прошлогодишњих 4,6 посто БДП-а на 4,5 процената, а ММФ очекује да ће у 2019. он додатно опасти на 4,1 одсто БДП-а.Стопу незапослености у Србији ММФ пројектује на 14,3 одсто у овој години, а за наредну годину на 14,0 одсто.

ММФ је такође задржао прогнозу раста глобалне економије за ову и наредну годину нивоу од 3,9 одсто, што ће бити најбржи раст светске економије од 2011. године.У ревидираном извештају, се наводи да ће глобална трговина ове године порасти за 5,1 одсто, што ће такође бити њен најбржи темпо раста у последњих седам година.

Пројекција привредног раста еврозоне за ову годину је ревидирана навише на 2,4 одсто, са 2,2 одсто пројектованих пре три месеца, док ће кинеска економија ове године порасти по стопи од 6,6 одсто, што је успоравање у односу на раст од 6,9 одсто из 2017. године.

Економија САД ће, сматра ММФ, ове године остварити раст од 2,9 одсто, што је више у односу на јануарску прогнозу од 2,7 одсто, као и од експанзије од 2,3 одсто коју је америчка економија остварила прошле године.

"Америчка економија ће до 2020. године имати бенефите од пореских резова које је у децембру прошле године озаконио председник Доналд Трамп", наводи се у извештају.

Процењује се да ће привредни раст Индије надмашити раст Кине, и да ће ове године порасти по стопи од 7,4 одсто, док ће раст јапанске економије успорити на 1,2 одсто са 1,7 одсто из 2017. године.

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести