Михајловић: Радници су хероји, градилишта у Србији нису стала

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је данас да градилишта у Србији нису стала током ванредног стања и да су због тога радници истински хероји нашег друштва.
mihajlovic
Фото: TANJUG/ KABINET POTPRESEDNICE VLADE REPUBLIKE SRBIJE/ ALEKSANDAR STOJANOVIC/ bs

"Захваљујући грађевинским фирмама и њиховим радницима и мерама које је министарство донело, Србија није стала у време епидемије корона вируса, живот није стао. И зато су сви ти радници хероји овог друштва", рекла је Михајловићева гостујући на ТВ Хепи.

Она је навела да је на почетку епидемије КОВИД-19 дата препорука свим компанијама да, ако могу да обезбеде пуну заштиту за раднике, не стају са радовима.

"На свим великим инфраструктурним градилиштима се ради, на 11 највећих пројеката имамо око 3.500 радника на градилиштима. Свима је стало да се ради, али су и сви свесни да су здравље и безбедност људи на првом месту. Сад је грађевинска сезона и важно је да се ради, и на изградњи и на одржавању путева, јер то је значајно и због привредног раста", рекла је Михајловић.

Потпредседница Владе је навела да и поред свих потешкоћа изазваних епидемијом корона вируса и мера ограничења кретања, Србија бележи раст броја градилишта у односу на прошлу годину, која је по свим показатељима била рекордна за грађевинарство. 

"У Србији тренутно има око 57.000 активних градилишта, што је око 17.000 више него у исто време прошле године. То показује да су градилишта у Србији и те како жива и активна, упркос свему", истакла је Михајловићева. Она је додала да ће држава ће учинити све да пад привредне активности буде што мања и да је због тога издвојила значајан новац за покривање минималних плата, као и гарантни фонд који треба да омогући привреди да лакше долази до кредита. 

"Такође, сва министарства су издвојила новац за набавку здравствене опреме, па је за то опредељен и део буџета нашег министарства”, навела је она.

Михајловићева је додала да је у Србију од 13. марта ушло око 100.000 камиона, од чега више од 50.000 за потребе Србије, а више од 45.000 за снабдевање региона.

Кад је реч о грађанима који су се вратили у Србију од почетка епидемије, она је рекла да се највећи део грађана вратио авионом, и да је "Ер Србија" превезла око 13.000 наших држављана од почетка ванредног стања.

Она је додала да се у транспортном сектору највећа штета односи на превоз путника и да је вероватно највише погођен ваздушни саобраћај, те да се процењује да губици "Ер Србије" износе више од 35 милиона евра. Михајловићева је такође поручила грађанима да треба да буду још мало стрпљиви, јер опасност од вируса још није прошла. 

"Нико није навикао на овакву врсту живота, али је важније да се сачувамо, и зато хајде да се стрпимо још мало", навела је министарка Михајловић.

EUR/RSD 117.5812
Најновије вести