Мартејн: Улагања у инфраструктуру допринеће привредном расту

БЕОГРАД: Реформе које су спроведене важне су за даље инвестиције и привредни напредак и верујемо да ће даља улагања у инфраструктуру допринети још већем привредном расту Србије, рекао је данас шеф мисије ММФ-а Јан Кес Мартејн у разговору с потпредседницом Владе и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић.
mihajlovich_mmf_pok
Фото: Танјуг (Видео)

Реформа железничког и друмског сектора, улагања у нове ауто-путеве и пруге, инфраструктурни пројекти у области ваздушног и водног саобраћаја, али и напредак Србије на Дуинг бизнис листи СБ о условима пословања и раст грађевинске индустрије биле су теме данашњег састанка са мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју предводи Јан Кес Мартејн.

Михајловићева је казала да је захваљујући стабилном буџету и економској и политичкој ситуацији Влада Србије покренула нови инвестициони план 2020-2025, вредан 16 милијарди евра само у инфраструктури.

"Спровели смо реформу железничког сектора, што нам омогућава улагања у пројекте изградње и реконструкције пруга. Вредност пројеката који су у току износи око милијарду евра за 370 км пруга, у припреми је пројектно-техничка документација за још 520 км пруга у вредности од 1,9 милијарди евра и у плану је да се реконструише још око 850 км пруга, а вредност тих пројеката се процењује на 3,3 милијарде евра. Инфраструктурно и транспортно повезивање најважнији је део наших економских активности", рекла је министарка.

Она је подсетила да је прошле године завршен Коридор 10, као и деоница ауто-пута „Милош Велики“ до Чачка, да је започела изградња четири нова ауто-пута у укупној дужини од 240 км, као и да се ради документација за још пет ауто-путева у укупној дужини од 305 км.

"Радимо и на реформи путног сектора, а све у циљу квалитетнијег одржавања путне мреже, али и добијања профитабилног јавног предузећа, које ће ефикасније пословати и имати јасно дефинисане обавезе и одговорности", додала је Михајловићева.

На састанку је било речи и о улагањима у ваздушни и водни саобраћај, а министарка је казала да је од њиховог последњег сусрета отворен трећи међународни аеродром и да су у плану и нове инвестиције, пре свега у нови контролни торањ на Аеродрому „Никола Тесла“, али и на Аеродрому „Константин Велики“ у Нишу.

"Много улажемо и у водни саобраћај, више од 300 милиона евра износе те инвестиције, а пројекти су усмерени како на лучку инфраструктуру, тако и на регулацију реке Дунав и реконструкцију бродских преводница", казала је Михајловићева.

На састанку је констатовано да је Србија остварила напредак на Дуинг бизнис листи у вези с издавањем грађевинских дозвола и да се по томе налази на деветом месту на свету, али је речено и да ће ускоро бити усвојен акциони план Владе како би и остале области које листа мери оствариле напредак.

"Грађевинарство заузима значајну улогу у расту БДП-а. За нас је, поред увођења електронских грађевинских дозвола, од велике важности увођење е-катастра и е-планова, чиме ћемо ову област учинити још ефикаснијом", рекла је Михајловићева.

Шеф мисије ММФ је истакао да су спроведене реформе важне за даље инвестиције и привредни напредак.

"Упознати смо с тим да Србија креће у нови инвестициони циклус и да инфраструктура представлха велики део тог плана. Верујемо да ће даља улагања у инфраструктуру допринети даљем привредном расту земље", рекао је Јан Кес Мартејн.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести