Мали с делегацијом ММФ о реализацији реформских циљева

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали састао се данас са делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју предводи Јан Кес Мартејн, са којом је разговарао о реализацији реформиских циљева у оквиру актуелног аранжмана "Инструмент за координацију политика".
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Саговорници су се сагласили да је 2019. година у економском смислу била веома успешна, с обзиром на то да је привредни раст према Републичком заводу за статистику износио 4,2 одсто, да је јавни дуг под контролом и на нивоу испод 50 одсто, да је буџет четврту годину заредом у суфициту, те да је Србија имала рекордан прилив страних директних инвестиција од 3,8 милијарди евра.

Мали је истакао да је добро што је привредни раст диверсивикован, те да доминира грађевинска индустрија, као и да је привредни раст у последњем кварталу прошле године чак 6,1 одсто.

Осим тога, у претходној години је у оквиру Министарства финансија формиран Сектор за фискалне ризике, што је био један од циљева у оквиру програма, а успостављена је и методологија за управљање капиталним пројектима, као и Комисија за капиталне инвестиције на нивоу Владе Србије.

Једна од тема разговора је био инвестициони програм "Србија 2025", који је, како је министар истакао, важан за подизање квалитета живота грађана.

Како би се тај програм реализовао на прави начин, управо је важан развој тржишта капитала, додао је он. У том смислу, министар је истакао две успешне емисије еврообвезница у току прошле године на међународном тржишту, као и успешно емитовање двадесетогодишње обвезнице у еврима и дванаестогодишње обвезнице у динарима на домаћем тржишту. Он је додао и да је ЈП Морган недавно уврстио Србију на листу за потенцијално укључивање у њихов индекс, те да је пре неколико дана потписан Меморандум о разумевању са Еуроклиром и да очекује да Србија до краја године уђе у тај систем, како би постала још атрактивнија за стране професионалне инвеститоре.

Јан Кес Мартејн је истакао да је привредни раст у прошлој години већи него што је Међународни монетарни фонд очекивао и пројектовао, те да се нада да ће се раст привреде наставити и 2020. године.

На састанку је речено да се о запошљавању у јавном сектору тренутно разговара са Светском банком, која представницима Владе и надлежним министарстава пружа подршку, те да ће се на томе радити и даље.

Једна од тема била је и реформа плата у јавном сектору и усвајање Уредбе о коефицијентима, а речено је да се тренутно ажурирају подаци који имају за циљ да моделе који су коришћени за усаглашавање и дефинисање коефицијента учине прецизнијим и са јаснијим ефектима. Нови предлог матрице се очекује у мају.

Разговарало се и о продаји акција Србије у Комерцијалној банци, што је један од реформских циљева, а што је процес који се приводи крају, с обзиром на то да је пронађен стратешки партнер за ту банку.

Наведени су и реформски циљеви који су до сада испуњени, између осталих раздвајање основних и споредних делатности у Пореској управи, смањење броја филијала у оквиру те управе са 178 на 37, увођење мера за убрзање рефундације ПДВ-а, продаја државних акција у Јубмес банци, примена мера ФАТФ за спречавање прања новца, формирање радне групе за развој тржишта капитала, објава другог тендера за велики портфолио проблематичних кредита банака у стечају...

Делегација ММФ-а боравиће у Србији до 28. фебруара.

Актуелни аранжман одобрен је 18. јула 2018. на период од 30 месеци, односно до јануара 2021. године. Ради се о нефинансијском аранжману, који има саветодавну улогу и превасходно је орјентисан на спровођење структурних реформи.

EUR/RSD 117.5748
Најновије вести