Мали: ЕИБ је препознао добре резултате Србије

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали састао се са шефом дивизије Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Словенију, Хрватску и Западни Балкан Матеом Ривелинијем, с којим је разговарао о пројектима који се спроводе са том финансијском институцијом, као и о будућим заједничким активностима.
sinisa mali
Фото: Tanjug (B. Stekić, arhiva)

Мали је рекао да интересовање ЕИБ-а за Србију и за улагање у важне пројекте значи да је та финансијска институција препознала добре резултате који су постигнути, саопштило је Министарство финансија.

Саговорници су оценили да је прошла година била успешна, те да су се реализовали бројни пројекти у локалним самоуправама, који су видљиви и важни за унапређење квалитета живота свих грађана Србије.

Како је истакнуто, реч је о првенствено о пројектима из области инфраструктуре.

У том смислу, прошле године Град Београд је потписао уговор са Европском инвестиционом банком вредан 35 милиона евра за изградњу канализације на левој обали Дунава, на територији општине Палилула, а решавање тог проблема планира се и у другим градовима Србије.

Сада нам је историјска шанса да завршимо пројекте на које смо чекали деценијама а који су цивилизацијска потреба грађана.

Србија има стабилну економију коју препознају и потенцијални инвеститори, а доказ су недавна дешавања на тржишту, казао је Мали.

Како је рекао, уз могуће укључивање наших српских обвезница на ЈП Морганов индекс државних обвезница земаља у развоју, наше обвезнице ће бити сврстане у групу оних које су лако доступне инвеститорима, а значајни интернационални професионални инвеститори имаће Србију у свом видеокругу за потенцијално улагање.

Он је подсетио и да је Србија јуче продала све планиране и емитоване државне обвезнице са роком доспећа од 20 година, што је још једна довољна потврда поверања инвеститора у домаћи финансијски систем.

Ривелини је истакао да ће приоритет ЕИБ-а у наредном периоду бити еколошки одрживи односно "зелени пројекти", као и пројекти из области енергетске ефикасности.

Министар је подсетио да, када је реч о улагањима у области енергетике, план "Србија 2025" предвиђа 500 милиона евра.
Он је додао да је управљање отпадом еколошко, али и економско питање у којем лежи велики потенцијал.

Све већи број земаља предузима активности из области "зелене економије" како би се подстакао економски раст који генерише одржив развој, наведнео је у саопштењу.

EUR/RSD 117.5801
Најновије вести