Љајић: Отказани аранжмани туриста из Кине

БЕОГРАД:  Око 60 одсто аранжмана кинеских туриста у фебруару и марту је отказано, а укупна штета ће тек бити процењена, изјавио је данас министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и додао да држава спрема кризни план активности, како би надокнадила новац због недоласка кинеских туриста.
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić  na RTS-u Foto: RTS
Фото: РТС

Љајић је рекао да у Србију појединачно долазе кинески туристи и додаје да је за фебруар и март отказано око 60 одсто групних аранжмана.Добро је, истиче, што још нема отказивања за другу половину априла када у Србију дође највећи број туриста из Кине.

"Коначна штета ће моћи да се каже тек кад прође криза", рекао је министар за РТС.Наводи да европска туристичка комисија процењује да ће кинеских туриста у Европи бити мање од седам до 25 одсто.

"Велики је распон јер се не зна колико ће трајати криза, то значи да ће бити мање за од милион до 3,7 милиона туриста. Авио-компаније доста трпе, процењује се да ће само у првом кварталу штета за њих бити између четири и пет милијарди долара", рекао је министар туризма.

Љајић указује да држава припрема кризни план мера активности како би надокнадила новац због недоласка кинеских туриста.

"Морамо да се преоријентишемо на најбрже растућа тржишта, прошле године су то била руско и немацко трижиште. Затим јаче кампање за регион. Морамо се окренути неким новим тржиштима одакле није било туриста, и четврто је да рачунамо на раст броја домаћих туриста, зато је важна акција са ваучерима", истакао је министар туризма.

Најављује да ће Влада у четвртак донети одлуку за прерасподелу средства за нових 60.000 ваучера."Чинимо све да умањимо штету због недоласка туриста", напомиње министар додајући да Србија неће уводити мере забране према кинеским туристима, попут Русије која је забранила улазак кинеских туриста.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести