КОРИДОР 10 Брдо у Грделици покрили носачи (фото)

На Коридору 10 кроз Грделичку клисуру почела је монтажа носача на Галерији 2 десне цеви, испод брда које се прошле године обрушило.
Brdo kod Grdelicke klisure K10/Tanjug/Z. Zestic
Фото: Танјуг/З. Жестић

Крај свих радова на грделичкој деоници очекује се крајем априла након чега ће бити спремна за пролазак првих аутомобила.

Директор сектора за управљање и изградњу у Коридорима Србије Александар Сенић каже да осим радова на овој Косини (2 ) у Грделичкој клисури, који ће, каже, бити завршени до 15. априла, завршавају се радови и на Косини 6, потпорној конструкцији М2 као и у тунелу Предејане I Манајле.

“На Косини 6 се изводе радови на завршном слоју асфалта, а на конструкцији М2 се завршавају шипови и анкери, док у тунелу Манајле приводимо крају асфалтирање.

Фото: Brdo u Grdelickoj klisuri/Tanjug/Z. Zestic

Очекујемо да ће до краја ове недеље бити завршени сви радови на Косини 6, да ће до краја следеће недеље бити завршени сви асфлатерски радови у тунелу Манајле, а да ће на потпорној конструкцији М2 сви радови бити завршени до краја месеца”, каже Сенић.

Након завршетка радова на Косини 2 где се данас монтирају носачи на галерији, следе грађевински радови на коловозној конструкцији која се налази испод овог “тунела” у дужини од око 250 метара.

“И тиме ће око 15. априла бити завршени сви грађевински радови на траси аутопута кроз Грделичку клисуру”, каже Сенић.

Након ових радова, постављања електромашинске опреме у тунелима Предејане и Манајле до краја априла, Сенић очекује да ће траса овог аутопута бити спремна за пуштање у саобраћај.

Данашњим радовима на галерији претходило је уклањање велике количине земље са брда које се прошле године обрушило. План је, каже, да се након завршетка монтаже стубова на галерији, на њу постави масивна бетонска плоча преко које ће ићи слој земље, а како би се учврстила цела косина под брдом.

Ти радови могу, објашњава, да се обављају након пуштања ове трасе за саобраћај.

Радник на овој деоници, тесар и армирач Дејан Џонић, каже да је на градилишту већ годину дана те да са колегама ради свакога дана, а понекад, када је то потребно и недељом, како би се радови завршили у року.

Његов шеф, Осман Касић из фирме Интеграл инжењеринг која руководи грађевинским радовима на овој деоници, објашњава колико су комплексни радови који се изводе.

“Тренутно се ради на монтажи носача у десној галерији, а укупно ће бити, са левом галеријом, 110 бетонских носача изнад којих ће се налазити бетонска плоча”, објашњава Касић. Да би ови радови уопште започели, истиче, било је неопходно уклонити око 170 хиљада кубних метара земље са брда Косине 2 у Грделичкој клисури.

Sava
21.03.2019 • 14:35
Ništa ja ne razumem, jedan priča da će biti gotovo u aprilu, a drugi da ima ...hiljada tona zemlje da se ukloni, pa onda beton... JLZ
EUR/RSD 117.9011
Најновије вести