Кинески гигант Зијин - стратешки партнер РТБ Бор

БЕОГРАД: Кинеска компанија “Зијин” изабрана је за стратешког партнера Рударско-топионичарског басена Бор (РТБ). Компанија “Зијин” један је од највећих кинеских производача злата, а друга по величини у производњи бакарне руде.
rtb bor, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео), илустрација

У девет земаља запошљава 17.500 радника, а прошле године компанија је била на 22. позицији највреднијих рударских компанија у свету.

Годишњи пословни приход ове фирме износи 10 милијарди евра, док чиста добит групације достиже више од 230 милиона евра. 

Право на подношење пријава за изор стратешког партнера имале су компаније које се последњих десет година у континуитету баве експлоатацијом бакра и осталих обојених и племенитих метала с приходом од најмање пола милијарде америчких долара у протеклој години.


Брнабић: Oгроман успех

Премијерка Ана Брнабић написала је на свом Твитер профилу да је избор кинеског стратешког партнера за РТБ Бор огроман успех Србије, показатељ озбиљности и промишљеног вођења државе.

"После четири неуспела покушаја да се нађе купац/партнер (2006/7/8/9. године) направили смо компанију за чијих је 63 одсто Зијин понудио улагање од 1,26 милијарди долара и 200 милиона за исплату дугова", написала је премијерка.

Додала је и да је избором овог стратешког партнера сачувано свих 5.000 радних места у РТБ Бор.

Брнабић је честитала тиму у Влади који је "радио напорно и паметно на овом великом пројекту". 

Председница Владе захвалила се и председнику Србије Александру Вучићу и његовом тиму на огромној политичкој подршци и саветима.


Минимални праг за докапитализацију РТБ је постављен на 350 милиона долара, али на овом тендеру нису важне само паре, већ и власнички удео који ће стратешки партнер преузети за тај новац, односно, да ли ће држава остати већински власник уз обавезу новог партнера да доведе нови менаџмент, улажи у осавремењивање производње, задржи и повећа број запослених.

Очекује се да ће уговор бити потписан у септембру док би стратешки партнер оперативно управљање компанијом РТБ Бор могао да преузме почетком 2019. године. 

Антић: Кинези у РТБ улажу 1,46 милијарди долара, 63 одсто власништва

Кинеска компанија “Зијин“, која је изабрана за стратешког партнера Рударско-топионичарског басена “Бор”, уложиће укупно 1,46 милијарди долара у РТБ, рекао министар рударства и енергетике Александар Антић.

Антић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да компанија “Зијин“ има обавезу инвестирања 350 милиона долара за докапитализацију, а да ће кинеској компанији припасти 63 одсто власнитва у “Бору”.

Кинеска компанија се обавезала, рекао је Антић да сачува 5.000 радних места и инвестира 200 милиона долара за решавање историјских дугова, чије је покривање предвиђено УППР-ом (унапред припремљен план реорганизације).

Према његовим речима, до краја ове године Зијин треба да уплати најмање 100 милиона долара, а постаће власник 63 одсто РТБ-а када исплати свих 350 милиона долара за обавезну докапитализацију.  

Ово је велики и важан дан за Србију. РТБ Бор је добио снажног стратешког партнера, који ће га унапредити, нагласио је министар и додао да је тендерски процес био транспарентан и добар и резултирао најбољом понудом.

Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Подсећамо, тендерске услове испуниле су две од три пристигле понуде, кинески гигант “Зијин” и руски “Ју голд” док канадска компанија “Дајмонд филдс” није испунила неопходне услове.

На тендеру за избор стратешког партнера за РТБ Бор до 20. августа, када је истекао рок заинтересованим компанијама за понуде, седам компанија је откупило тендерску документацију.

Међу њима су биле три руске компаније, једна кинеска, једна турска, македоски рудник и једна српска компанија. 

Интересовање за РТБ је пре тендера показало 11 компанија из Русије, Кине, Канаде, Турске и казахстанско-европски конзорцијум.    

Све компаније су за откуп тендерске документације морале да издвоје 10.000 долара, а предуслов за разматрање понуда је била уплата депозита или достављање банкарске гаранције од милион долара.

РТБ укупно запошљава око 5.000 људи, а индиректно још 20 хиљада породица.

Влада Србије је 18. јула објавила тендер за избор стратешког партнера за Рударско-топионичарски басен Бор.

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести