Извоз намештаја 354 милиона долара

Извоз намештаја из Србије прошле године је износио 354 милиона долара и имао раст већи од седам одсто са тенденцијом даљег раста, рекао је данас министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић, на отварању сајма дрвне и прозорске индустрије All4Wood и WindowShow на Београдском сајму.
sofa namestaj
Фото: pixabay.com

- Због економске и геостратешке предности коју могу да понуде, Србија и Београд изабрани су за центар овог јако важног догађаја за даљи развој тржишта у Србији, као и успостављања нових сарадњи између домаћих и страних компанија - рекао је министар.

Он је додао да је важно искористити пун потенцијал иницијативе Отворени Балкан и да се из године у годину повећава ниво укупне трговине у региону.

- Дрвна индустрија Србије заједно са пољопривредном, металском и ИТ индустријом је ослонац развоја наше земље – рекао је Момировић. - Број запослених у дрвној индустрији заједно са шумарством и папирном индустријом износи 55.000 радника. И поред врло добрих резултата, пун потенцијал ове индустријске гране још није искоришћен,  јер индустрија намештаја може да повећа капацитете и да квалитетом производа и дизајном буде конкурентна како на домаћем, тако и на страном тржишту.

Секретар Удружења за хемијску, гумарску индустрију и индустрију метала Привредне коморе Србије Драган Стевановић је за Тањуг рекао да данас свака држава у свету поклања велику пажњу енергетској ефикасности, те да су добра врата и прозори, добра стакла, један од основних термичких фактора који утичу на уштеду енергије.


Столарија као Костолац

- Када би данас заменили квалитетним вратима и прозорима и стаклима све објекте у нашој земљи, ми би уштедели један Костолац – рекао је Драган Стевановић. - То су огромна одавања енергије и енергетска неефикасност.

Српске фирме су врло развијене у овој области, додао је он и нагласио да у Србији тренутно има 624 фирме које се баве производњом врата и прозора.

Када томе додамо и 88 фирми које обрађују стакло, које су потпора вратима и прозорима, то је једна озбиљна дивизија која има озбиљне резултате у нашој земљи.

Швајцарска, Аустрија, Немачка

- Сваке године, извоз расте око 35 одсто - истакао је Стевановић. - Извози се у на првом месту у Швајцарску, затим Аустрију, Немачку, Француску, Хрватску, а ове године је почео нагло да расте и извоз у Италију.

Европска унија тренутно одваја велика средства за замену врата и прозора због енергетске ефикасности у својим земљама, а како је рекао Стевановић, немају довољно капацитета и знања те се користе наше компаније, што им, како је рекао даје и шансе да уђу у тај посао, нарочито на територији Балкана.


Ови сајмови се одржавају у организацији Интернатионал Траде Фаир из Београда и Тујап Фаир Гроуп из Турске, а у сарадњи са Удружењем произвођача машина за обраду дрвета и Удружења произвођача пратеће опреме из Турске уз подршку Привредне коморе Војводине.

Председник одбора Тујап Егзибишнс Групе Булент Унал, сматра да је направљен велики корак у изградњи другачије будућности и да ће овај почетак дати значајан допринос у подизању економских и трговинских односа Турске и Србије.

Амбасадор Турске у Србији Хами Аксој се захвалио свим присутним представницима Србије и Турске на веома успешној пословној сарадњи и оценио да је јако добро што је Тујап група организовала овај сајам, јер овакви сајмови отварају нова врата за нова партнерства.

- Односи између Србије и Турске су на највишем могућем нивоу. До сада само имали трговинску размену која је износила до 2,35 милијарди евра, а у наредном периоду имамо предвиђања и планирања да ова трговинска размена буде пет милијарди долара - рекао је Аксој.

Он је нагласио да у Србији тренутно ради више од 1.400 компанија из Турске и да је прва инвестиција била око милион евра, а да сада на годишњем нивоу инвестиције износе 400 милиона евра, што, како је рекао, говори о томе да односи две земље иду узлазном путањом.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.2710
Најновије вести