Брнабић с представницима Рио Тинта о Јадар пројекту 

ЛОНДОН: Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је у Лондону, током радне посете Великој Британији, с представницима глобалне рударско-металске групације “Рио Тинто“ о могућностима инвестирања у Србију и различитим аспектима развоја Јадар пројекта.
ana brnabic rio tinto
Фото: Tanjug

На састанку је договорен заједнички рад на развоју пројекта у оквиру заједничке Радне групе за Јадар, основане након потписивања Меморандума о сарадњи у јулу 2017. године, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Премијерка Брнабић изразила је намеру владе да омогући да се и експлоатација руде јадарита и производња литијум-карбоната обављају у Србији, како би се омогућио даљи развој индустријске производње у новим технологијама.

"Оно што ја радим у Лондону је уствари борба за нове инвестиције, нова радна места, нову производњу у Србији", рекла је премијерка за РТС.

Нагласила је важност пројекта и истакла да ће нам глобални конкуренти бити највероватније Чиле и Аргентина.

Договорени су састанци на кварталном нивоу са рударским конгломератом "Рио Тинто".

"Ја ћу се сада и лично укључити у даљу реализацију овог пројекта, како би имали максималан позитиван ефекат", каже премијерка.

Ове недеље на годишњој скупштини акционара у Лондону "Рио Тинто" оштро је критикован због недовољне еколошке заштите.

Зато је одлучено, навела је Брнабић, да се на максимално професионалан и транспарентан начин уради цела студија заштите животне средине, али и утицаја на становнике у Лозници и околини.

Брнабић је разговарала са извршним директором "Рио Тинтове" производне групе за енергију и минерале Болдом Батаром, и директором Rio Tinto Ventures Вентурес Ендруом Литамом, који су надлежни за развој пројекта литијум-бората Јадар код Лознице у Западној Србији.

Представници Компаније "Рио Тинто" истакли су да Србију виде као атрактивну инвестициону дестинацију и изразили захвалност на досадашњој подршци Владе Републике Србије и локалне заједнице. "Рио Тинто" послује у Србији од 2001. године под локално регистрованом подружницом Rio Sava Exploration d.o.o., која ради на развоју Јадар пројекта. Компанија је недавно основала и одвојено правно лице за спровођење геолошких истраживања у Србији и региону Rio Tinto Exploration Dunav d.o.o.

Премијерка је договорила и сарадњу са "Serbian City Club"-ом, који окупља водеће пословне људе у Британији пореклом из Србије.

Председница Владе Србије вечерас завршава дводневну радну посету Великој Британији. 

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести