Антић: Тражимо партнера за РТБ Бор, питање дуговања решено

БЕОГРАД: За Рударско топионичарски басен Бор се тражи стратешки партнер, а сва питања дуговања Бора су решена, рекао је министар рударства и енергетике, Александар Антић.
antic tanjug
Фото: Tanjug

Ми не кријемо да тражимо стратшког партнера за РТБ Бор, ми смо као влада у протеклим годинама урадили много како би ту компанију сачували, завршили смо, изградили топионицу и фабрику сумпорне киселине, зановили део опреме преко 300 милиона долара, унапредили ефикасност читавог тог система са једне стране и са друге стране решили вишедеценијске еколошке проблеме", рекао је Антић гостујући на ТВ „Пинк“.

Како је даље казао, питање свих дуговања има РТБ Бор решено и дефинисано је да се у периоду од осам година дуговања измире.

Ми разговарамо са свима, имамо радну грлупу, стучњаке нама треба партнер који ће инвестирати више од пола милијарде долара у развој рударског посла. Није логично да држава буде једини инвеститор, треба нам нови капитал и нови партнери и направићемо озбиљну утакмицу међу свим тим компанијама ко Србији буде понудио најбоље услове и најбољу визију која одговара нашим плановима, рекао је Антић.

Према његовим речима, постоји озбиљно интересовање компанија из рударског бизниса из Русије, Кине и Канаде.

Енергетска ситуација у Србији је стабилна, постоје неопходне количине енергената, а грађани немају потребе да о роме размишљају, наводи Антић.

Потрошачи у Краљеву и Ваљеву не могу да промене снабдевача док не измире дуг према ЕПС-у, поновио је он.

Хрватска Електропривреда је недавно саопштила да у Србији већ снабдева струјом једно предузће и да ће ускоро испорука електричне енергије кренути и за та два српска града.

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести