Антић: Много радимо на еколошким стандардима у производњи

БЕОГРАД: Министар рударства и енергетике Александар Антић каже да Србија има висок степен производње укупне енергије, што је чини далеко мање енергетски зависном, али да чињеница да се две трећине електричне енергије производи из угља намеће неколико приоритета, међу којима је посебно важно учинити производњу еколошки одговорнијом и омогућити већу заступљеност обновљивих извора енергије.
aleksandar antic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Он је на конференцији Зелена економија региона коју је организовала Адриа Медиа Гроуп, рекао да се у протеклом периоду много радило на томе да се производња електричне енергије из угља учини еколошки одговорнијом, па је тако уложено готово 400 милиона евра у различите еколошке пројекте у термосектору.

"Тај сегмент смо значајно унапредили. Планирамо у наредним годинама додатне инвестиције од 900 милиона евра у екологију у термосектору", рекао је Антић и навео да је решено питање прашкастог загађење, а да се решава и питање одсумпоравања димних гасова, што су кључни изазови у том сектору.

Напоменуо је да је други приоритет што већа заступљеност нових пројеката из обновљивих извора енергије и навео да је у последњих неколико година на мрежу пуштено око 550 мегавата нових инсталисаних капацитета из обновљивих извора енергије.

Министар је навео да је Србија 2018. и 2019. била апсолутни лидер у региону са новим пројектима, што се пре свега односи на ветропаркове.

"Са тим планирамо да наставимо у наредном периоду", каже Антић и додаје да се ради на регулативном оквиру као основи за нове пројекте из те области.

Поручио је да Србија има огроман потенцијал када је реч о енергетској ефикасности и нагласио да снажне мере енергетске ефикасности могу да обезбеде недостајућу енергију.

"То су приоритети, у свему томе је важна регионална сарадња и дијалог са ЕУ који мора да уважи различите сценарије у различитим државама, различите економске аспекте, различити ниво развоја, потребу да се тај процес прилагођавања Западном Балкану ономе на шта се ЕУ привикавала дуго времена", рекао је Антић.

Министар каже да Србија апсолутно разуме све што се дешава у енергетском смислу и на нивоу Европе и шта су приоритети, те улаже огромну енергију и велике напоре да буде део свих тих тендова.

На конференцији учествују и министар енергетике Републике Хрватске Томислав Ћорић, шефица регионалне канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре, амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб, директор Енергетске заједнице Јанез Копач, као и представници регионалних институција и компанија.

EUR/RSD 117.5801
Најновије вести