Мали: Од октобра ћемо разматрати даље економске кораке

БЕОГРАД: Држава редовно анализира и прати последице пандемије вируса корона, а како бисмо стекли детаљу слику о нашим приходима и финансијама и да бисмо испланирали евентуалне дале кораке, сачекаћемо октобар и новембар, рекао је за Спутњик министар финансија Србије Синиша Мали.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić
Србија је досад, подсећа министар, у оквиру пакета економских мера издвојила око 5,8 милијарди евра, а та помоћ отишла је грађанима, привредним субјектима и запосленима.
 
"То је значајно помогло да се одржи привреда и да се сачувају радна места. Задовољни смо јер, без обзира на ужасне ефекте које производи пандемија корона вируса, у нашој земљи је било више новооснованих него угашених привредних субјеката, а незапосленост у другом кварталу ове године је на историјски ниском нивоу од 7,3 одсто“, нагласио је министар.
 
Како је рекао, у највећем проблему због пандемије корона вируса била су мала и средња предузећа, те су мере махом биле подређене њиховим потребама.
 
"Ове недеље смо уплатили последњи минималац привредним субјектима и запосленима који су већ користили мере, а нову уплату две минималне зараде од 60 одсто, у укупном износу од 36.000 динара могу очекивати и новоосноване фирме 21. септембра 2020. године. Та помоћ је додатни подстрек за њихово учвршћивање на тржишту“, подсетио је Мали и додао да ће и градски хотелијери добити помоћ државе.
 
Градски хотелијери имају рок до 15. септембра да се пријаве за коришћење субвенција, које су 350 евра по индивидуалном лежају и 150 евра по смештајној јединици, прецизирао Мали.
 
Он истиче да држава чврсто стоји иза привредника, између осталог, и обезбеђивањем различитих извора финансирања, а циљ је подстицање самоодрживости и раста, а, како сматра министар, у томе ће бити од значаја и отварање Америчке развојне агенције у Београду.
 
Он најављује и нова улагања у путеве, железницу, инфраструктуру...
 
"Остајемо посвећени плану ''Србија 2025'', који би требало да омогући остварење нашег циља - да просечна плата за пет година буде 900, а просечна пензија око 430 евра“, закључио је министар Мали.
EUR/RSD 117.5773
Најновије вести