Алибаба заинтересована да отвори логистички центар у Србији

БЕОГРАД : Позната кинеска компанија "Алибаба" заинтересована је да у Србији пронађе партнера за отварање логистичког центара, изјавила је данас државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.
1
Фото: Tanjug

"Они имају свој дистрибутивни центар у Франкфурту за ЕУ али су заинтересовани да у Србији нађу партнера за један такав логистички центар", рекла је Матић новинарима пред почетак скупа "Информатички пут свиле за информациону повезаност" на коме су учествовали државни представници Србије и Кине, али и привредници из области ИКТ две земље.

Матић је нагласила да би отварање таквог логистичког центра омогућило не само дистрибуцију производа које Кинези производе него и робу коју српске компаније производе и коју би могли да пласирају на друга тржишта.

Алибаба је иначе највећа кинеска интернет продавница.

Матић је нагласила да постоји пуно простора за сарадњу српских и кинеских компанија, а фокус данашњег скупа биће на четири области, а то су убрзан развој електронске трговине, развој логистике и размена тржишних информација, онлине туризму и на развоју паметних градова где је Кина веома успешна.

Секретар удружења за електронске комуникације ПКС Јелена Јовановић нагласила је да ће домаће фирме из области ИТ имати данас прилику да се сретну и разговарају са колегама из 12 кинеских компанија на који начин да се успостави сарадња.

"Интересовање српских фирми је велико и мислим да ћемо моћи да пронађемо заједничка поља за рад и наступање у свету", рекла је Јовановић новинарима.

Упитана каква је била досадашња сарадња компанија две земље у области ИТ сектора кратко је одговорила - "никаква".

"Ако говоримо у куповини ИТ опреме и ми као и цео свет купујемо опрему од Кине, али сарадња у области истраживања и развоја, информационе безбедности, гејминг индустрије и онога о чему ће се данас причати таква врста сарадње није постојала", појаснила је она.

Заменик генералног директора Сектора за индустрију високе технологије Кине Ву Хао истакао је да ће се сарадња две земље највише односити на нумеричке области и базе података.

"Кина у дигиталну економију полаже велики значај и дигитална економија има велики значај у развоју укупне економије. Мере које су предузете дале су резултате те је 2016. године приход био две милијарде долара, што је пораст у тој области од 33,4 одсто", рекао је Ву.

EUR/RSD 117.5690
Најновије вести