Заштићена врста слепог миша пронађена код Вршца

ВРШАЦ: Врста слепог миша мали потковичар „rhinolophus hipposideros” нова је за фауну Војводине.
z
Фото: nhmbeo.rs

Јединке ове врсте регистровали су др Милан Пауновић, кустос-саветник збирки сисара Природњачког музеја у Београду и Миливој Вучановић, чувар природе ЈП „2. октобар“ из Вршца које је старалац Предела изузетних одлика „Вршачке планине“.

У марту 2022, током редовног прегледа  пећинског склоништа на периферији Вршца, први пут су забележена два одрасла мужјака ове врсте, а уједно је то и први налаз у Војводини.


О малом потковичару

То је најмања европска врста потковичара. Назив потковичар потиче од кожних набора облика коњске потковице који се налазе око носних отвора.

Крзно је сивкасто до жућкасто-смеђе боје са леђне стране, а светлије са трбушне. Младунци су мат сиви. Крила су широка, кратка и заобљена, а за време хибернације цело тело затворе, покривајући га летном мембраном. Јединке у колонији никада нису у блиском телесном контакту.


У фауни Војводине сада је познато 25 врста слепих мишева од 31 укупно забележене у Србији. Мали потковичар до сада није налажен у целој Војводини и перипанонским деловима средишње Србије, а присутан је у побрђу и планинским крајевима јужно од Саве и Дунава.

Појединачне јединке ове врсте зимују у подземним склоништима, пре свега у пећинама и јамама, а током лета своје мале породиљске колоније, које садрже 15 до 30 женки са младунцима, формирају у напуштеним колибама, зградама и топлијим поткапинама.

Највеће зимовалиште у Србији је Рајкова пећина код Мајданпека где је бележено просечно више од  300 јединки.

Фото: nhmbeo.rs

Угрожава га губитак склоништа

Као типична резидентна врста обично не мигрира на даљине веће од 50 км. Редовна премештања између летњих и зимских склоништа су обично у опсегу од 10 до 30 км. Главни фактори угрожавања ове врсте су узнемиравање и губитак склоништа (тавана, подземних склоништа) фрагментација и изолација станишта и употреба пестицида.


Први налаз ове врсте, као и недавни налази средоземног потковичара „rhinolophus hipposideros” у околини Вршца, последица је пре свега близине обронака јужних Карпата у суседној Румунији и североисточној Србији где припадници ових врста живе, али и постојања јединог погодног склоништа пећинског типа које се у целој Војводини налази само на Вршачким планинама.

М. Стакић

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести