За избегличке породице у плану изградња 958 станова

БЕОГРАД: Регионалним стамбеним програмом, у оквиру осмог и деветог потпројекта, планирана је изградња 958 стамбених јединица у 17 општина у Србији за избегличке породице са простора бивше Југославије, речено је у Јединици за управљање пројектима у јавном сектору (ЈУП).
zgrada stanovi
Фото: Tanjug (T. Valič, ilustracija)

Како наводе, укупна вредност та два пројекта, када је изградња станова у питању, износи око 31,1 милион евра.

Менаџер за односе с јавношћу ЈУП-а Јелена Томић каже да је у оквиру та два пројекта планирана изградња 44 стана у Суботици, који ће се градити у улици Иве Сењанина, а градиће се станови и у Београду, у насељу Овча - 250 станова и насељу Ивана Рибара - 133 стана, али и у другим општинама у Србији.

Расписивање набавке за избор извођача радова у Суботици очекује се до краја месеца. Позивамо све потенцијалне извођаче да се јаве. Процедура набавке требало би да се заврши у октобру, када очекујемо и потписивање уговора са извођачем радова и почетак изградње, рекла је Томић.

Додаје да ако у октобру почну радови, рок за извођење радова је 320 дана, тако да би у октобру наредне године избегличке породице требало да добију нови дом.

Наиме, циљ програма је да се обезбеде трајна решења за избегличке породице, а планирано је да се обезбеди трајно стамбено решење за 7.378 избегличких породица.

Овим програмом је до сада помогнуто 3.562 породице и то не само давањем станова, наводи Томић, већ и доделом пакета грађевинског материјала, доделом монтажних кућа, сеоских домаћинстава...

Регионални програм стамбеног збрињавања финансира се из донаторских средстава, којима управља Банка за развој Савета Европе.

Програм се спроводи уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је новцем Европске уније, која је највећи донатор, али и новцем САД, Немачке, Италије, Турске, Норвешке, Швајцарске, Данске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке, Мађарске, а у финансирају учествују и локалне самоуправе, рекла је Томић.

Регионални стамбени програм је заједнички вишегодишњи програм Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске.

EUR/RSD 117.5937
Најновије вести